DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 15. szombat
F1

Brutálisak lesznek a 2017-es autók

Már csak kevesebb, mint másfél hónapot kell várnunk arra, hogy az F1-es csapatok leleplezzék 2017-es gépeiket, melyek Martin Brundle szerint nagyon komoly kihívást jelentenek majd.

Ahogyan közelednek az autóbemutatók dátumai, és lesznek egyre izgatottabbak a rajongók, úgy szaporodnak az új aerodinamikai szabályok szerint megépült gépek körüli nyilatkozatok is. Nemrég a McLaren vezérigazgatója, Zak Brown avatta be a gyár dolgozóit az MP4-32-es dizájnjába, akik az amerikai szerint nagyon izgatottak lettek a látottaktól. Az Autosport International Show-n nyilatkozó korábbi F1-es pilóta, Martin Brunde – aki felfedte, hogy tavaly szívműtéten esett át –, úgy vélekedett, hogy hatalmas kihívás lesz az új autók vezetése, melyeket többek között azokról a gépekről mintáztak, amilyeneket a brit maga is vezetett a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején.



„Nagyon eltérőek attól, amit eddig megszoktunk: ezek az autók brutálisak lesznek” – mondta az F1-es futamgyőzelemig soha nem jutó pilóta. „Elméletben úgy gondoljuk, hogy rossz utat követtünk annak érdekében, hogy jobbá váljon a versenyzés. Hallottam olyan véleményeket, hogy több kanyart valóságban egyenesként kell értelmezni majd. Akkora erővel és nyomatékkal, amilyennel ezek az autók rendelkeznek, nagyszerű élmény vezetni őket, még akkor is, ha a hangjuk szörnyű – én pedig lehetőséget kaptam már a Mercedesnél, a Force Indiánál és a Ferrarinál is.”

„Namármost, ha megnöveljük a leszorítóerőt, és 25%-kal nagyobb abroncsokat helyezünk fel az autóra, egy igazi szörnyeteggé válik majd, amelyet meg kell szelídíteni. Hogy ez javít-e a versenyzés minőségén, majd kiderül. A féktávok is kisebbek lesznek, négy-öt méterrel, a nagyobb tapadás miatt, ami azt jelenti, hogy kevesebb lehetőséged adódik majd az előzésekre. Mindennek kulcsa az, hogy az autók követni tudják-e majd egymást? Ez fogja igazán megmutatni, hogy hogyan működnek a szabályok idén” – tette hozzá Brundle.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: