DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Az új autók miatt megváltozik az Albert Park

Az F1-es autók jelentős gyorsulása miatt változásokra van szükség az idei szezon első versenyhelyszínén - ezekkel a technikákkal már egész másképp festenek bizonyos kanyarok.

Sok dolog felvetődött már az idei évre megváltozó, jóval nagyobb kanyarsebességre képes Formula-1-es autókkal kapcsolatban, most itt a legújabb: módosításokra van szükség a melbourne-i Ausztrál Nagydíj helyszínén. A várakozások és az FIA adatai szerint ugyanis a középgyors kanyarokban akár 50 km/h-val is gyorsabban mehetnek át a versenyzők, harminc méterrel is lerövidülhetnek a féktávok és három-négy másodperccel csökkenhetnek a köridők.

melbourne-f1



Mindezek miatt több változásra is szükség van a pályán. Az egyes, a hatos és a tizennégyes kanyarban is átalakul a gumifal és egy rendkívül drága, nagy sebességű kanyarokra kitalált korlátot is bevetnek a tizenkettesben - ilyen először kerül az Albert Parkba. Az illetékesek az FIA szimulációi alapján kaptak utasításokat, amelyek miatt el kell végezniük a módosításokat.

A legtöbb kanyarban az eddigi háromsoros gumifalakat hatsorosra növelik. "Megnéztem Lewis Hamilton 2015-ös kvalifikációs körét és egyértelműen látszik, hogy az FIA miért érzi ezt szükégesnek. A korlátok nagyon közel vannak a pályához és biztosítani kell, hogy komoly sérülés nélkül lehessen megúszni egy hibát" - mondta Craig Moca, az AGPC infrastruktúráért felelős vezetője.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: