DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Ez a lány lehet a következő női F1-es

Saját elmondása szerint négy év múlva már a királykategóriában versenyezhet Marta Garcia: a fiatal spanyol remekelt gokartban, most pedig formaautókkal bontogatja szárnyát.

Egészen tavalyig Susie Wolff tűnt esélyesnek arra, hogy a Formula-1 következő női résztvevőjévé váljon – utoljára 1992-ben Giovanna Amati volt a mezőny tagja –, de csupán néhány szabadedzésig jutott a Williams istállóval, majd bejelentette, hogy feladja álmát és visszavonul. Most egy 16 éves spanyol lánynak, Marta Garciának adja a szaksajtó a legjobb esélyeket arra, hogy eljusson a királykategóriába.

Garcia neve azoknak lehet ismerős, akik a gokartozás világában járatosak: tavaly megnyerte a CIK-FIA Academy sorozatot, valamint a Trofeo delle Industrie KFJ kategóriáját, idén pedig a felnőttek között versenyzett, és negyedikként zárt a világbajnokság OK kategóriájában. Ősszel megtette első lépéseit a formaautók között is a Formula-4-ben, első néhány versenyéről egy ötödik hely a legjobbja.



„Már van némi tapasztalatom az autókkal, így a következő évben jó teljesítményt nyújthatok” – mondta Marta Garcia a motorsport.com-nak adott interjúban. „Az elképzelés az, hogy az F4-ben versenyezzek, de sok minden múlik a költségvetésen. A francia, spanyol vagy SMP (észak-európai) sorozatban szerepelhetünk. Nem hiszem, hogy az ADAC (német) vagy olasz szériákra elég büdzsénk lenne, ott a csapatok drágábbak” – tette hozzá, hogy a tehetségeket hátráltató szokásos probléma, a pénz számára is akadályt jelent.

Garciának, aki télen részt vett a Ferrari fiatal pilótáknak szóló, három napos meghívásos programján, az egykori WRC-ezüstérmes, Michele Mouton is nagy jövőt jósol, aki jelenleg az FIA női motorsport-bizottságának elnöke. Az álom természetesen nem is lehetne más, mint a Formula-1:

„Természetesen a célom az F1-be jutni, azután pedig megpróbálni nyerni ott” – mondta a spanyol lány, aki szerint „talán négy év múlva” eljuthat a királykategóriába. Mikor megkérdezték, kire néz fel, meglepő nevet mondott elsőként – ez is mutatja, milyen generációváltás zajlik a háttérben: „Kedvelem Max Verstappent, a szememben most ő a legjobb versenyző az F1-ben. Szeretem, ahogyan vezet, az agresszív stílusát. Amikor elkezdtem, Fernando Alonso volt a nagy hős. Továbbra is jó versenyzőnek tartom, de a McLarennel annyira nem megy neki.”

„Még mindig kedvelem őt, de Maxot jobban – valamint Lewis Hamiltont és Danica Patrickot is, aki remek versenyző” – emelt ki egy példaképet a női pilóták sorából.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: