DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Grosjean: Jól döntöttem, hogy otthagytam a Renault-t

A francia pilóta remek szezont futott az újonc F1-es istállóval, és pozitív hangulatban várja, hogy mit tartogat számára a jövő - még a számtalan, idén tapasztalt nehézség ellenére is.

Romain Grosjean számára valódi felüdülést hozott 2016, még akkor is, ha többnyire a mezőny hátsó traktusában vitézkedett. A francia győzni akarása és az újonc Haas ambíciói öt pontszerzésben és 29 pontban öltöttek testet, a jövő pedig szintén sikerekkel kecsegtet. „Nagyon, nagyon jól kezdtük az évet – talán túl jól is –, az emberek pedig hajlamosak voltak elfelejteni, hogy első évünket teljesítettük” – írta Grosjean az F1i.com-on vezetett blogjában. „Aztán rájöttünk, hogy nagyon sok tanulnivalónk van, még Abu Dhabiban is új dolgokat tapasztaltunk meg. A versenytempónk talán jobb volt a McLarennél, hiszen ekkor már munkára tudtuk fogni az abroncsokat, az időmérőkön viszont szenvedtünk emiatt.”



„Az, hogy nyolcadik helyen zártuk az évet 29 ponttal, nagyon pozitív, még akkor is, ha voltak olyan versenyek, ahol többet is szerezhettünk volna. Ez a debütáló szezonban mindig megtörténhet, de izgalmas tudni, hogy jövőre erre a versenyképes teljesítményre építkezhetünk. A legnagyobb meglepetés az volt, hogy hogyan dolgoztunk, és hogy az autók miként viselkedett. Szinten tudtunk maradni az egész év során, Japánban és Brazíliában pedig bejutottunk a Q3-ba – a szezon utolsó versenyein, ez pedig a nyers tempónak volt köszönhető. Személyesen is remek szezonom volt, hiszen mindenki szerette a visszajelzéseimet hallgatni. Persze voltak csúcs- és mélypontok ebben az évben, ahogyan frusztrációk is, de ez természetes, hiszen versenyző vagy, aki mindig keményebben akarja nyomni. Néha gyorsabban akarsz táncolni a zene ritmusánál, ezért néha sikerrel jársz, néha viszont veszítesz.”

Grosjean kitért arra is, hogy megérte-e elhagyni a 2016-ra Renault-vá vedlő Lotust 2015 őszén. „Sokan kritizáltak az átigazolásom miatt, de úgy vélem, a lehető legjobb döntést hoztam. Az emberek mindig a negatívumokra figyelnek fel, de ennek ellenére is itt leszek jövőre. Néhányan címkéket ragasztanak rám, mert túl gyakran panaszkodom a rádióban, de ez is a munkával jár. Ha nem törekedsz a tökéletességre, és nem akarod megtenni a következő lépést, akkor mi értelme van az egésznek?”

„Nagyon örülök, hogy itt vagyok, és nem bánok semmit sem. Szerintem ez volt karrierem legjobb döntése. Ez megmutatta, hogy képes vagyok egy másik csapatban is teljesíteni, fejleszteni az autót, és iránymutatást adni. Ez néha túl nagy teher a vállamon, de nagyon tetszik ez a szerep. A Haas bizalmat szavazott nekem, és ugyanezt tettem én is velük ebben az évben. A közös munkának meglett az eredménye, ezért mindenkire büszke vagyok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: