DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Button felfedte két legijesztőbb F1-es pillanatát

A szezon végén sportágtól búcsúzó pilóta az Abu Dhabi Nagydíj előtt elmesélte, hogy két igazán félelmetes pillanat volt karrierje során - mindkettő Monacóban...

A brit GQ magazinnak adott interjújában Jenson Button nem csak arról beszélt, hogy némi jutalomért cserébe szívesen kilökné Nico Rosberget Abu Dhabiban, hanem arról is, hogy melyek voltak legfélelmetesebb pillanatai a Forma-1-ben eltöltött 17 éve során. Szinte nincs is olyan pilóta a mezőnyben, amely ne élt volna már át egy-egy velőtrázó bukást karrierje alatt (elég megkérdezni Fernando Alonsót!), Jenson Button-nak kevés volt, azok is pályafutása elején. 2003-ban Brazíliában nagy tempónál csúszott ki a pályáról, de ezt az esést sértetlenül megúszta - nem úgy, mint monacói balesetét, ahol az alagút végén csapta falnak az autóját, és a versenyt is ki kellett hagynia.

„Ez volt a legrosszabb pillanatom az F1-ben” - nyilatkozta 2009 világbajnoka. „Az alagútból kijövet, majdnem 300 km/h-val autózva elveszítettem az autóm hátulját, amikor rátapostam a fékre. Nekiütköztem a belső korlátnak, majd a pályán keresztülcsúszva ismét volt egy becsapódásom, olyan 35G körüli nehézségi erővel. Ez irtó sok, és ki is ütött engem. Emlékszem, amikor magamhoz tértem, ott volt mellettem Sid Watkins, az F1 orvosa, aki sajnos már nincs közöttünk, és mosolygott. A körülöttem állók próbálták levágni rólam az overálomat, és fájdalomcsillapítókkal injekcióztak be, ő pedig azt kérdezte tőlem: ’Hol fáj?’ Azt válaszoltam: ’A bal lábam, de nagyon csúnyán.’ Majd megkérdezte, hogy ’tényleg?’, erre pedig azt mondtam: ’Nem, mégsem, a jobb lábam fáj.’ Ismét visszakérdezett, amire azt válaszoltam, hogy ’nem, a karom…, a bal karom’, majd elkezdtem nevetni. Mindez azért történt, mert belém pumpálták azt a sok mindent.”

Button másik ijesztő pillanata idén történt, szintén Monacóban: „Amikor áthaladtam az egyes kanyaron, az előttem haladó autó felszedett egy csatornafedelet, én pedig áthajtottam rajta. Elvileg le vannak hegesztve, de ez feljött. Felrepült, és nekiment az első szárnyamnak, valamint az első felfüggesztésnek is. Szerencsés voltam, mert ha csak egy kicsivel is magasabbra pattan fel, sokkal rosszabb is lehetett volna…”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: