DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Két év múlva búcsúzik a Malajziai Nagydíj

Ami eddig csak híresztelés volt most már biztosnak tekinthető: Malajzia turisztikai és kulturális minisztere megerősítette, hogy 2018 után nem rendeznek több F1-es futamot az országban.

A napokban egyre több helyszín F1-es jövője vált kétségessé: amíg Brazília reménykedik, hogy megtarthatja futamát, Szingapúrban maguk a szervezők nem szeretnék folytatni versenyüket a közeljövőben. Mindez annak fényében, hogy néhány hete malajziai sajtóhírek szerint a sepangi nagydíj jövője sem biztos, szintén amiatt, hogy a szervezők nem szeretnének tovább Forma-1-es futamot rendezni. Japán után Malajzia volt a második ázsiai helyszín, amely fogadta a sportágat, először 1999-ben, azóta pedig számtalan emlékezetes versenyt rendeztek itt az idei évre átalakított és felújított aszfaltcsíkon.



A szervezők tájékoztatása szerint azért szeretnének kihátrálni a száguldó cirkuszból, mert anyagilag veszteséges számukra a verseny megrendezése: a jegyek nem a várt mértékben fogytak, míg az október végi MotoGP futamra már hetekkel korábban nem lehetett belépőt vásárolni. Sepang mellett számtalan más helyszín küzd anyagi gondokkal, többek között Hockenheim és Montreal jövője sem biztosított megfelelően, ez pedig a versenynaptár jelentős átalakulását vetíti előre.

A themalaymailonline nevű hírportál értesülései szerint a maláj kormány nem kívánja meghosszabbítani 2018 végén lejáró szerződését a Forma-1-gyel, így minden bizonnyal akkor láthatunk utoljára F1-es autókat körözni a pilóták körében is népszerű pályán. Malajzia turisztikai és kulturális minisztere, Datuk Seri Nazri Abdul Aziz hétfőn a kuala lumpuri parlamentben a sajtónak is megerősítette a hírt: „A jelenlegi megállapodásunk a 2016 és 2018 közötti időszakra szól, így amikor ez lejár, nem folytatjuk tovább. Egyre kevesebb embert érdekel a Forma-1, a nézettség pedig csökken, így is 300 millió ringgitet (kb. 64 millió euró) költünk évente” - tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: