DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Ocon Verstappenről: Én szoktam gondolkodni is

Az előttünk álló évtized legádázabb F1-es párharca kezd kirajzolódni a szemünk előtt? A jelenlegi mezőny két legfiatalabb tagjának már messzire nyúló közös történelme van, a megbékélésre pedig Ocon nem lát sok esélyt.

Noha az egyikük még csak éppen elmúlt húsz éves, a másik pedig még annyi sincs, Esteban Ocon és Max Verstappen közös történetéről a versenypályákon már kisebb regényt lehetne írni. A francia és a holland rohamtempóban lépdeltek előre a ranglétrán és idén már mindketten az F1-ben küzdenek, jövőre pedig bizonyára ismét megvívhatnak majd egymással, hiszen a Red Bull és a Force India révén várhatóan autóik teljesítménye is közelebb lesz egymáshoz.

„Max szerencsés volt tavaly, hogy olyan gyorsan bekerült, én viszont nem annyira. Persze rendelkezik a kellő potenciállal, és őszintén szólva ki is érdemelte. Nagyon gyors versenyző, és egyáltalán nem lep meg, hogy ennyire jól teljesít” - nyilatkozta a Formule1.nl weboldalnak Ocon, aki mire idén a Manorral bemutatkozhatott, addigra fő nemezise már futamgyőzelemmel rendelkezett.

Dppi_04214005_198



„2011-ben már gokarttal is ellene versenyeztem, ahol minden futamon egymás ellen csatáztunk, akárcsak később a Formula-3-ban. Mindig összetalálkoztunk. Az F3-ban nagyon intenzív volt a harcunk: az időmérőkön általában én voltam a jobb, a versenyeken viszont ő.”

„Sohasem volt kellemes Max ellen harcolni - számolatlan alkalommal vívtunk kerék-kerék elleni csatákat. Gyakran a veszélyesség határán táncoltunk, de sohasem ütköztünk össze, ami azt jelentheti, hogy mégis sportszerűek maradtunk” - tette hozzá Ocon, aki végül megnyerte a 2014-es F3-as Európa-bajnoki címet, míg Verstappen a tabella harmadik helyén zárt.

A 20 éves francia elmondása szerint kettőjük vezetési stílusa is homlokegyenest eltér egymástól: „Az biztos, hogy ő sokkal agresszívabban vezet, mint én. Amikor szükséges, akkor én is agresszív vagyok, de nem folyamatosan. Én mindig inkább gondolkodok, mielőtt belemennék valami kockázatos manőverbe. Ez a legfőbb különbség köztünk.”

Arra a kérdésre, hogy megvan-e köztük a kölcsönös tisztelet, Ocon így felelt: „Nem igazán. A pályán talán, de azon kívül semmiképp. Az F3-as szezonunk során utáltuk egymást. Azóta viszont szerintem kicsit érettebbé váltunk.”

Lehet, hogy két évtized múlva a Verstappen-Ocon rivalizálás is bevonul az F1 klasszikusai közé, és egy lapon említhetjük majd a Senna-Prosttal, meg a Schumacher-Hakkinennel - erre viszont tényleg csak az idő tud választ adni.

 

Az alábbi videóban látható kettőjük egyik elképesztő csatája az első helyért Spában. Verstappen itt ha gondolkodott, ha nem, akkor is szépen támadott vissza:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: