DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
F1

Verstappent akkor is kritizálják, ha remekül versenyez

A holland pilótáról szinte mindenki ódákat zeng a Brazil Nagydíj óta, de vannak olyanok is, akik egyáltalán nincsenek elragadtatva teljesítményétől, és unják az őt körülvevő felhajtást.

Világunkban is úgy van, ha egyre többen kedvelnek valamit, előbb-utóbb akadnak ellenzői is. A Brazil Nagydíj után a Max Verstappent dicsérő szavakkal volt tele a sajtó, így törvényszerű volt, hogy előbb vagy utóbb, de valaki megálljt parancsol az áradatnak. A Sky Sports heti műsorába két újságírót hívott meg, akik igencsak ellentétes véleményt fogalmaztak meg a holland pilótával kapcsolatban.

„(Versenyzése) nem tartozott a legjobbak közé” - fogalmazott Sam Collins, a Racecaar Engineering munkatársa. „Nem vagyok Max legnagyobb rajongója, szerintem eléggé túlértékelt. Nincsen semmi ravaszság a versenyzésében, ha beül az autóba, az olyan, mintha csak PlayStationnel játszana - egyáltalán nem érti, hogy mi folyik körülötte. Az olyanok oldalán állok, mint például Vettel, aki azt gondolja, hogy sokszor kicsúszik az irányítás a kezéből. Brazíliában viszont tényleg láthattunk tőle néhány remek manővert, szerintem ez volt az eddigi legjobb versenyzése.”



Amikor arról kérdezték az újságírót, hogy miért nem kedveli emiatt a hollandot, úgy fogalmazott, hogy „amikor megérkezik egy kanyarba, rátapos a fékre, és vagy nekimegy a másiknak, vagy megelőzi. Szerencsés volt, hogy nem találta el a falat, a megfelelő pillanatban vette el a gázról a lábát, így részben mázli, részben a tehetsége kellett hozzá. Persze a kanyarok külső ívein mutatott előzései is árulkodnak képességeiről.”

A csatorna munkatársa, Marc Prestley már pozitívabban nyilatkozott Verstappenről. „Sokkal többször sikerülnek neki ezek az előzések, mint az ellenkezője, mi pedig ezt szeretnénk látni” - mondta. „Izgalmas pilóta, és valódi friss szellőt hozott a Forma-1-be. Nem szabálykövető versenyzőkre vagyunk kíváncsiak, akik a szokásos íveket követik, hanem olyanokra, akik valami másat próbálnak ki. Ezt szeretem Maxban a leginkább, s bár sokat kell még tanulnia, valóban felfrissítette a sportágat.”

„A safety car mögött is látható volt, amint lemegy az ívről, odaér a másik mellé, és keresi a tapadást. Egyértelmű, hogy talált is, mert amikor újraindult a verseny, olyan helyeken előzött, ahol még soha nem láttuk. Azt kell mondjam, hogy Max versenyzése teljes egészében Lewis Hamiltonéra emlékeztet. 2006-ban, a törökországi GP2-es futamon valósággal berobbant az életünkbe. Megpördült, a mezőny végére esett, majd egy olyan versenyt futott, ahol mindenütt előzte az embereket - szerintem ez a két teljesítmény teljesen hasonlított egymásra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: