DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda
F1

Egy pilóta visszahozná a tankolást

Az F1 szabályalkotói a 2009-es szezon végén szüntették be a verseny közbeni tankolást, melynek visszatérése az idei év elején is felmerült, végül azonban elvetették azt.

Már 2009-ben körvonalazódott, hogy a sportág a jövőben a környezetbarátabb hibridhajtás felé fog elmozdulni, ennek első lépéséként 2010-re betiltották a verseny közben tankolást. Ezzel egy veszélyfaktort sikerült kiiktatni a képletből, de egyre hangsúlyosabbak lettek azok a sirámok, melyek a tankolás, mint izgalmi tényező visszatérését szorgalmazták, Miután a Forma-1 szabályalkotói elkezdtek dolgozni egy teljesen új, nézőbarát száguldó cirkusz megformálását 2017-re, szóba került a tankolás is, de Toto Wolff és Christian Horner egyaránt az újra bevezetés ellen harcolt.



Kevin Magnussen - aki jövőre már a Haas színeiben fog rajthoz állni - egyik szponzora jóvoltából a dán pilóta rajongói kérdésekre válaszolhatott, melyek közül az egyik arra tért ki, hogy milyen szabályt hozna vissza a Forma-1-be, és mit távolítana el, ha megtehetné. „Szeretném, ha visszatérne a tankolás” - nyilatkozta a renault-s, aki soha nem tapasztalhatta még meg a verseny közben üzemanyag-újratöltés izgalmát. „Lenyűgöző lenne látni, de sokkal fontosabb, hogy jobban lehetne variálni a stratégiákkal. Ami a megszüntetést illeti, leginkább a pályaelhagyással kapcsolatos szabályok nem tetszenek. Tudom, hogy ez valójában nem is egy szabály - ez inkább a pályák megváltoztatásának a része -, de abban biztos vagyok, hogy ezáltal elvész valami a sportból.”

Egyik rajongója azt is megkérdezte tőle, hogy mely F1-es nagyságokkal ülne le legszívesebben egy asztalhoz vacsorázni. „Jim Clark lenne az egyik, ő igazi legenda, a történelem egyik legjobb pilótája, nagyszerű lenne beszélni vele. A másik Ayrton Senna - egyszerűen megtiszteltetésnek venném, ha találkozhatnék vele. Aztán James Hunt, aki biztosan számtalan remek történettel állna elő. Őt aztán tényleg egyéniségnek lehet nevezni. Hallottatok a 33 tokiói stewardessről? Keressetek rá az interneten…

Segítünk: a brit pilóta két hetet töltött el Tokióban az 1976-os Japán Nagydíj előtt, és a versenyt megelőző éjszaka, a hotelben rendezett partin állítólag végig a British Airways 33 légikisasszonyával hancúrozott - hogy másnap egy pont előnnyel elhódítsa a világbajnoki címet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: