DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Dennis magának köszönheti leváltását?

Az angol sajtó a McLarennél történt hatalomváltástól volt hangos. Dennis furcsa szeszélyei, kihűlt barátsága és legvalószínűbb utódja szerepelnek a hírek fókuszában.

A McLarennél 36 éven át vezető szerepet betöltő Ron Dennist tulajdonostársai megfosztották a vállalat elnök-vezérigazgatói posztjától, és januárig érvényben levő szerződése lejártáig kényszerszabadságra küldték. A hírt először maga Dennis közölte egy sajtónak kiküldött közleményben, amelyben támadta korábbi szövetségeseit, és úgy fogalmazott, „Az állítólagos indítékaik teljes mértékben hamisak, a vezetési stílusom ugyanis pontosan olyan, mint mindig volt, ráadásul ez tette lehetővé, hogy a McLaren azzá az autóipari és technológiai csoporttá váljon, amely 20 Formula-1-es világbajnoki címet szerzett, és 850 millió fontot termel egy évben.”

Az üggyel foglalkozó, ma reggeli brit sajtó szerint azonban épp Dennis menedzseri módszerei miatt tette meg drasztikus lépését a 25 %-ot birtokló Mansour Ojjeh, valamint a bahreini állami tulajdonban levő, 50 %-os hányaddal rendelkező Mumtalakat vállalat, akik megelégelték, hogy nem hajlandó változtatni. A The Telegraph példaként beszámol arról, hogy Dennis elvárta, a wokingi főhadiszállás minden helyiségében 21 Celsius fok legyen, mivel ezen a hőmérsékleten érzi legjobban magát.



Ron Dennis egyetlen célt szem előtt tartó, megalkuvást nem ismerő, sokszor zsarnoki természete összesen 17 világbajnoki címhez segítette a McLarent, a lapok szerint azonban ez a stílus gátat vet a fejlődésnek, amelyre a Honda-korszakban a legnagyobb szükség lenne. A tulajdonosok szintén nem nézték jó szemmel, hogy egy modern felépítésű menedzsment segítsége helyett Dennis mindent egymaga próbált kezelni.

A Motorsport Magazine cikke szintén Dennis nehéz természetére céloz. 1981 végén ő maga hozta a csapathoz a Williamstől Mansour Ojjeh-t, aki több mint három évtized után fordított hátat egykori barátjának. „Összeveszni ezzel az emberrel, miután annyi mindent értek el együtt, nehéz dolog lehetett, de Ronnak mégis sikerült. Valami (nagyon) személyes történhetett a háttérben” – áll az írásban, melynek szerzője megjegyzi, az elhidegülés fontos állomása lehetett az, amikor néhány éve Dennis Martin Whitmarsht leváltva magához ragadta a vezérigazgató tisztségét, miközben Ojjeh súlyos betegen feküdt kórházban.

Ojjeh és Dennis

 

Természetesen főszerepet kap a kérdés, ki lesz Dennis utódja a McLarennél, melyet jelenleg egy ideiglenes bizottság vezet, az újságok pedig mind egyetértenek abban, hogy a legnagyobb favorit Zak Brown. Ő Bernie Ecclestone szponzorokért felelős segítőjeként ismert, emellett mostanában F1-es médiabirodalmat építget: a motorsport.com, ahol elnöki szerepet tölt be, sorra olvasztja be az országos híroldalakat, a vezető angol nyelvű Autosport magazinra is szert tettek. A The Times szerint Brown válogathat is, Bernie Ecclestone utódjaként szintén ajánlatot kapott. A McLaren állásáról 48 órán belül kellene döntenie.

A The Telegraph hasábjain merészebb nevek merültek fel: Brown mellett Martin Whitmarsht, Ross Brawnt, James Allisont és a mclarenes ranglétrán esetlegesen fellépő Eric Boullier-t emlegetik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: