DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Ez most mi? A Ferrari fellebbez Vettel mexikói büntetése ellen

Váratlan közleményt adott ki a Ferrari, ami gondoskodik róla, hogy még tovább húzódjanak a Mexikói Nagydíj óta tartó viták a szabályos és szabálytalan manőverekről. A csapat szerint Vettel nem követett el vétséget Ricciardóval szemben.

Sebastian Vettel a versenyigazgató leszólása mellett azzal hívta még fel magára a figyelmet a mexikóvárosi futam végéhez közeledve, hogy szabálytalanul védekezett az őt támadó Daniel Ricciardo ellen, hiszen féktávon irányt váltva zárta le az ívet a Red Bull előtt, amely mozdulat ellen éppen pár héttel korábban hoztak szabályt. A német ugyan megőrizte a pozícióját a célig, de a leintés után 10 másodperces időhozzáadást kapott a manővere miatt, így két helyet visszaesett és csak ötödikként rangsorolták.

Charlie Whiting csütörtökön a versenyzői sajtótájékoztatón igyekezett magyarázatot adni a futam minden vitás esetére, ám a Ferrari ezt követően érezte úgy, hogy mégis érdemes lenne fellebbezni az ítélet ellen, és arra kérte a sportbírókat, hogy vizsgálják újra az ügyet.

vettel-ferrari_1



„A Scuderia Ferrari úgy érzi, hogy a döntés meghozatala óta napvilágot látott néhány új fejlemény fényében az ítélet felülvizsgálhatóvá vált a Nemzetközi Sportkódex 14.1-es cikkelye értelmében” - áll a csapat közleményében.

„A Scuderia Ferrari tisztában van azzal, hogy a döntés kimenetelétől függetlenül a bajnoki helyezések nem fognak változni, de a tisztánlátás és a szabály jövőbeni használata érdekében úgy hisszük, hogy a versenybíróknak újra meg kellene fontolniuk az ítéletet.”

Az istálló azt nem részletezte, hogy milyen új fejleményekre gondol, és hivatalosan benyújtott kérelmüket a szó szoros értelmében nem is kezelheti fellebbezésként az FIA, hiszen arra már nincs lehetőség, hogy a futam eredménye változzon és Vettel adott esetben visszakapja a dobogót. Bizonyára tényleg csak annyi lehet a dolog mögött, hogy a Ferrari további egyértelműsítést szeretne kapni a védekezés szabályára vonatkozóan, hogy versenyzőik legközelebb már tudják, meddig feszíthetik a húrt üldözőikkel szemben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: