DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 20. hétfő
F1

Vizsgálat indulhat az F1 új tulajdonosa ellen

Még be sem fejeződött a Forma-1 többségi tulajdonjogainak átvétele, a Liberty Media már most vizsgálatra számíthat a CMA, azaz a brit kormányhoz tartozó versenyhivatal részéről.



A Forma-1 résztvevőinek többsége tárt karokkal fogadta a sportágban új látást meghonosítani kívánó Liberty Media érkezését szeptemberben, s bár a szóban forgó tulajdonrész átvétele még nem történt meg teljesen, a brit versenyhivatal már most vizsgálatot indított az amerikaiak ellen. A brit kormány 2002-ben, Enterprise Act néven megalkotott törvényre hivatkozva szeretné tüzetesebben ellenőrizni, hogy a Liberty szerepvállalása nem mond-e ellent a gazdasági versenyt garantáló piaci helyzetnek.

A Liberty tulajdonosi szerepkörét megkérdőjelezők, és a verseny gyengítésére gyanakvók november 21-én kapnak lehetőséget arra, hogy kifejtsék véleményüket az ügyről, míg a CMA január 5-i határidőt adott meg azt illetően, hogy a médiavállalatnak további vizsgálódásokkal kell-e majd szembenéznie, avagy sem.

A Liberty kezébe kerülő tulajdonjogok értéke 8 milliárd dollár, melyeket az eddigi részvényes Delta Topco birtokolt - mindez 18,7 százalékát képezi a Forma-1 tulajdonjogainak. A cég korábban úgy fogalmazott, hogy az átvétel befejezése bizonyos körülményektől függ - például a tranzakció trösztellenes és gazdasági versenyhivatalok által történő jóváhagyását különböző országokban. 

Az új tulajdonos érkezésével többen azt jósolták, hogy Bernie Ecclestone hatalmas meginog a sportág élén, azonban maga brit üzletember jelentette ki, hogy minden marad a régiben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: