DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

A McLarent utánozná kallódó pilótájával a Red Bull

Mivel a Toro Rosso megtartja Danyiil Kvjatot is a következő szezonra, Pierre Gaslynak bizonyára az F1-en kívül kell lefoglalnia magát még egy évre. Most úgy tűnik, hogy a Red Bull húzni szeretne vele egy „Vandoorne-t”.

Red Bull-növendéktől nem megszokott, hogy várnia kell az F1-es esélyre, hiszen ha valaki jeles előmenetellel kijárja Helmut Markóék versenyzőiskoláját, a következő évben garantált számára az ülés a Toro Rossónál. Legalábbis eddig így volt, ám Kvjatot most nem lökik félre a fiatal francia útjából, és mivel így nem lesz üresedés a fiókcsapatban, Gaslynak 2017-ben máshol kell állás után néznie.

gasly-vandoorne



Persze kézenfekvő lenne, hogy töltsön el még egy évet a GP2-ben, ám ha idén megnyerni a bajnokságot (amelyben a szezonzáró előtt hét pont a lemaradása Antonio Giovinazzi mögött), akkor a szabályok értelmében jövőre már rajthoz sem állhat a sorozatban, és úgy tűnik, a Red Bull egyébként sem fontolgatja számára a maradást.

Jó kérdés, hogy hol találhatna menedéket egyetlen évre Gasly, hogy aztán 2018-ra átnyergelhessen a vélhetően neki előkészített Toro Rosso-ülésbe. A Formula-E sok egykori Red Bull-pilóta melegágya, ám mivel ott az évad már elkezdődött, aligha tudna magának állandó helyet találni a mezőnyben. A WEC-be nem szoktak egy szezonokra ki-beugrálni a helyüket kereső fiatal pilóták, és jövőre egyébként is lecsökken az ülések száma az élmezőnyben, akárcsak a hat autót kiselejtező DTM-ben.

Bizonyára a Red Bull döntéshozóinak fejében is lejátszódott ez a gondolatmenet, és így jutottak el Japán együléses sorozatáig, a Super Formuláig, ami most elsőszámú célpontként merült fel Gasly számára 2017-re. A cég a Motorsport értesülései szerint a Nakajima Racinggel, valamint két további csapattal is tárgyal erről, és az sem okozna számukra összeférhetetlenséget, ha Honda-motort használó istállónál helyeznék el pilótájukat.

Gaslyt ezzel ugyanarra a mellékpályára állítaná a Red Bull, mint tette azt idén a McLaren-Honda Stoffel Vandoorne-nal, aki jövőre kapja meg a teljes versenyzői állást az F1-ben. A belga pedig nem is szerepelt rosszul új környezetében, hiszen a negyedik helyen zárta a Super Formula idei szezonját, útközben két győzelmet bezsebelve.

„Szerintem biztosan remek kihívás lenne” - kommentálta Gasly a váltás lehetőségét. „Elég sokat beszélgetek a sorozatról Stoffellel, és ő is azt mondja, hogy tapasztalatnak kiváló. Az autók versenyképesek és a mezőny színvonala is igen magas. Persze teljesen más kultúrába csöppennék, de készen állok rá, ha egy kedvező megállapodást érünk el egy jó csapattal.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: