DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 30. csütörtök
F1

Kvjat: Nem akarom, hogy ez még egyszer megtörténjen

Gyötrelmes F1-es szezont tudhat maga mögött a Toro Rosso orosz pilótája, hiszen év közben fokozták le, önbizalomhiánya mellett pedig a versenyképtelen STR11-essel is meg kellett barátkoznia.

Nyár közepén tíz emberből kilencen azt mondták volna, hogy Danyiil Kvjat karrierjének, mindössze 22 évesen befellegzett: az Osztrák Nagydíj időmérő edzésén történt balesete mintegy jelképe volt annak, hogyan hullik darabajaira egy ígéretesen induló pályafutás. Bár az orosz alulmaradt Carlos Sainzzal szemben, összeszedte magát, Szingapúrban különösen remekül versenyzett, ennek eredményeként pedig a Toro Rosso szerződést hosszabbított vele 2017-re is, így a Red Bull feltörekvő reménysége, Pierre Gasly maradt hoppon - ráadásul utóbbi még GP2-éllovas pozícióját is elveszítette.



Amikor arról kérdezték Kvjatot, hogy a szerződéshosszabbítás nyugodtabbá tette, így válaszolt: „Persze, ez is a része, és mostanság rendben mennek a dolgok körülöttem” - idézte az oroszt a Motorsport.com. „Még vannak hátra versenyek az idei évből, de már alig várom, hogy vége legyen. Minden év egyre és egyre keményebb lesz, de nem arról van szó, hogy ennek ne tanúsítottam volna komoly figyelmet. Persze egyáltalán nem volt könnyű az idei év, amely a végére valóságos túléléssé vált számomra - noha az elején még komoly terveim voltak. Most viszont sikerült olyan helyzetbe kerülnöm, ahol 2017-ben is megtarthatom a pozíciómat. Ami azt illeti, soha nem akarom, hogy az idén történtek megismétlődjenek.”

Mindezek ellenére az eddig két F1-es dobogót gyűjtő pilóta úgy véli, sokat tanult az idei év során. „Sokkal szélesebbé válik a látóköröd, abban a tekintetben, hogy mire és milyen részletekre kell odafigyelni. Nagyon sok dolgot tanultam idén - és nem csak a pályán. Amikor ilyen dolgok történnek a karrieredben, akkor nehéz előrébb lépi teljesítmény terén. Szerencsére egy sikerre éhes és fiatal mérnöki gárdával vagyok körülvéve, én hajtom őket, ők pedig engem. A nyári szünetet követően úgy éreztem, hogy mindez kezd kifizetődni, és kezdtem sokkal jobban érezni magam.” Arra a kérdésre, mely a sportág könyörtelenségét firtatta, így válaszolt: „Valóban, a Forma-1-ben nincsenek barátaid.”

Közvetlenül a toro rossós hosszabbítás előtt Kvjat neve a Force Indiánál merült fel Nico Hülkenberg helyén. „Persze voltak tárgyalások, hiszen aggódtam a red bullos jövőm miatt. Végül azonban az én javamra döntöttek, és már nem számít, hogy máshol mi fog történni.” Az orosz elismerte, a döntés óta alig beszélt Pierre Gaslyval, akit legyőzött a faenzaiak 2017-es üléséért vívott csatában. „Ez az élet… úgy értem, én is átéltem már ezt idén” - utalt Kvjat a francia frusztráltságára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: