DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 13. vasárnap
F1

Massa: Alonso biztosan jóban van a versenybírákkal

A hétvégi austini F1-es futam legtöbbet citált megmozdulása Fernando Alonso Felipe Massa elleni manővere volt a hatodik helyért - a brazil szerint riválisa nem volt fair, majd kicsit oda is szúrt a spanyolnak.

Ahogyan az lenni szokott, a leintést követően a két fél teljesen másképp látta az esetet, majd a Williams technikai igazgatója, Pat Symonds értetlenkedett amiatt, hogy a spanyol miért nem kapott büntetést. Ugyanebből kifolyólag az Autosport szakértője, Gary Anderson sem értette a versenybírák következetlenségét, s most Massa újfent kijelentette, hogy nem ért egyet a döntésükkel - a stewardok vizsgálták az esetet, de nem róttak ki szankciót a végül ötödik helyen célba érő mclarenesre.

„Már beszéltem vele” - utalta a brazil Alonsóra a Motorsport.com-nak. „Ha megnézzük a felülről készített felvételt, egészen elképesztőnek tűnik az előzése. De nagyon messziről érkezett, nem fékezett, miközben én már befordultam. Ha nem vagyok ott, elmegy egyenesen tovább. Még azután is, hogy nekem jött, lesodródott a pályáról. Meg sem próbáltam lezárni előtte az ívet, olyan messze volt. Az igazat megvallva úgy vélem, hogy jóban van a versenybírákkal” - szólt némi szarkazmussal a Williams szezon végén visszavonuló pilótája. A másik előzésnél, amit Sainzcal szemben csinált, szintén lecsúszott a pályáról. Kétszer is a verseny utolsó körében. Nem értem az okát, hogy miért nem kapott büntetést.”

Az FIA éppen a hétvégén szigorította a fékezés alatti bemozdulást érintő szabályokat, Massa szerint viszont túl sokat engednek meg azoknak, akik bevetődnek riválisuk mellé. „Persze, minden pilóta erről akar beszélni az eligazításon, szerintem ismernünk kellene a szabályokat. A legtöbben megértik, hogy nem szabad bemozdulni féktávon. Aztán amikor valaki megteszi, akkor természetes, hogy ez érdekli a versenyzőket. Ha valaki megcsinálja, mindenki meg fogja tenni. Minden pilóta kifejezte a véleményét ez ügyben, amely eléggé összecsengett, és megtörtént a változás. Remélem, hogy mindenki be is fogja tartani azt.”

„Két különböző dologról van szó: Fernando nem mozdult be fékezés közben, csak másképp próbált előzni. Az utolsó körökben minden tőle telhetőt megpróbált, amiért nem is kárhoztatom, de nekem jött, és megütötte az autómat. Nem azt mondom ezzel, hogy nem szabad megpróbálnia, de túl messze volt ettől. Ha nem vagyok ott, nem tud elfordulni, túlzásba vitte ezt a megmozdulást” - tette hozzá a brazil, aki defektet kapott az eset után, de így is sikerült célba érnie a hetedik helyen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: