DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Az FIA vizsgálja az autók elől rohanó pályabíró esetét

Az FIA vizsgálatot indított, hogy kiderítse, hogyan kerülhetett a pályabíró az aszfaltcsíkra, miután zöld zászlóval újraindították a versenyt a hétvégi F1-es Szingapúri Nagydíjon.

A rajtot követően Nico Hülkenberg csúnyán összetörte a Force Indiát, ami miatt biztonsági autós periódus lépett érvénybe – a pályát azonban gyorsan rendbehozták, így viszonylag hamar újraindulhatott a verseny. Az új rajtot követően, az első kanyarban azonban egy pályabíró rohant el Rosberg előtt, aki még egy alkatrészdarabot szedett fel az aszfaltról. Az FIA szóvivője a motorsport.com-nak elmondta, a normál protokoll szerint jártak el, vagyis a versenyigazgató háromszor erősítette meg, hogy a pálya tiszta.

FIA



Ennek ellenére a pályabírónak rohannia kellett az autók elől, így az FIA megvizsgálja az esetet: „Tisztázni szeretnénk ezt a helyzetet, hogy a jövőben ez ne történhessen meg újra” – mondta az FIA szóvivője.

Tavaly szintén egy ember kószált a pályán Szingapúrban, akkor egy rajongó sétált be az autók közé: „A tavalyi férfi legalább ittas volt. Most viszont nem hinném, hogy túl jól szórakozott ez a férfi. Nagyon veszélyes volt, de el kell ismernünk, hogy a versenyirányítás elég gyorsan újraindította a futamot. Ez az, amit mindig is kérünk, hogy ne töltsünk felesleges időt a biztonsági autó mögött. Nagyon örülök, hogy senki nem sérült meg” – nyilatkozta Toto Wolff, a Mercedes motorsport-főnöke.

„Elég rizikós volt” – mondta Rosberg, aki elsőként pillantotta meg a pályabírót. „Azt hiszem, ahogy mi sem, úgy ő sem számított az újraindításra, mert nagyon hirtelen jött. Éppen időben szaladt félre, szóval rendben volt. Természetesen mindannyiunknak óvatosabban kellett vezetnünk. Nem volt jó, hogy 300km/h-nál valaki átfutott előttem, szóval megbizonyosodtam arról, hogy biztonságosan vezetek, szóval veszítettem egy kis időt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: