DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Új orosz pilóta tart az F1 felé

Jelenleg egy orosz szerepel az F1-ben Danyiil Kvjat révén, és néhol felröppen egy másik, Szergej Szirotkin neve is, mint potenciális versenyző - most azonban egy harmadik pilóta is bejelentette, hogy szívesen csatlakozna a mezőnyhöz.

Vitalij Petrov hat évvel ezelőtt megnyitotta a Forma-1 ajtaját az orosz pilóták előtt - a 2010-es WSR-bajnok Mikhail Aljosin végül az IndyCarban kötött ki, így a 2013-as GP3-szezon legjobbja, Danyiil Kvjat lett a második belépő a világ legnagyobb országából. Bár anno a sauberes lehetőség kudarcba fulladt, Szergej Szirotkin szereplése időről időre felmerül, megfelelő anyagi háttérrel akár még ki is köthet a száguldó cirkuszban. 



Neki legalább már van egy bronzérme a GP2-ből - erre idén is megvan minden esélye -, nem úgy, mint Artyom Markelovnak, aki hiába szerzett idén már egy futamgyőzelmet ugyanebben a sorozatban, korántsem nyújt olyan megbízható teljesítményt, mint ami alkalmassá tenné egy F1-es ülésre. A Russian Time versenyzője a szuperlicenc megszerzésétől is távol áll, hiszen első két GP2-es szezonjában egy 24. és egy 13. helyet gyűjtött összetettben, idén pedig a 10. pozícióban áll. Persze az orosz célja nem is egyből versenyülés, egyelőre csak teszt/fejlesztőpilótai állást keres.

Markelov a Williamst szemelte ki magának, ahol talán jövőre meg is üresedik ez a pozíció, lévén a legtöbben már Lance Strollt látják Felipe Massa helyetteseként. „Azt mondhatom, hogy több F1-es csapattal is tárgyalásban vagyunk” - nyilatkozta az orosz hazája egyik rádiójának, a Sport FM-nek. „Nem zárom ki, hogy lehetőséget kapunk majd a Williams akadémiáján, de még semmi sem dőlt el biztosan. Sok idő van még a szezon végéig.”

Ha így lesz, annak Alex Lynn lesz a legnagyobb vesztese, aki második éve tartozik a Williams kötelékébe, és hiába tapasztaltabb Lance Strollnál (GP3-as bajnokról beszélünk), úgy tűnik, idei szürke GP2-es szezonja lehetőségeire is rányomja a bélyegét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: