DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

Massa: Nagyon fájt, ami Szingapúrban történt

A visszavonulását az F1-es Olasz Nagydíj előtt bejelentő brazil versenyző szerint egyszerre kötődik karrierje legjobb és legrosszabb pillanata a 2008-as esztendőhöz, amikor majdnem világbajnok lett.

Felipe Massa 2002-ben mutatkozott be a Formula-1-ben, azaz másfél évtizede volt a mezőny tagja. Ez alatt a Saubernél, a Ferrarinál és utolsó éveiben a Williamsnél versenyzett, ám legnagyobb sikereit egyértelműen a maranellóiak színeiben aratta. Tizenegy alkalommal tudott győzni, s egy alkalommal, 2008-ban kis híján a világbajnoki címet is bezsebelte. A brazil pilóta, aki nemrég jelentette be, hogy a szezon végén visszavonul, a Motorsport.com szakoldalon vezetett blogjából beszélt arról az időszakról, amely egyúttal a legsötétebb pillanatot is tartogatta számára – és még csak nem is a 2009-es hungaroringi balesetére célzott ezzel:

2008-Piquet-Szingapúr-Massa



„Számos futamot sikerült megnyernem a Ferrarival, és rengetegszer álltam velük a dobogóra” – írta Massa, hozzátéve, hogy gyerekkorában sosem gondolta volna, hogy ilyen legendás istállóknál vezethet majd. „A világbajnoki címért is harcoltam a színeikben, ám egyetlen ponttal lemaradtam róla. De így is egy boldog és békés ember vagyok.”

„A 2008-as szezonhoz kapcsolódik ugyanakkor pályafutásom legrosszabb pillanata is. Nem a magyarországi incidensem volt az egy évvel később, hiszen semmire nem emlékszem abból, ami Budapesten történt. De nagyon jól emlékszem arra a pillanatra, amikor megtudtam, mi történt a 2008-as Szingapúri Nagydíjon – természetesen a „crashgate”-re gondolok. Anélkül talán megnyertem volna a világbajnokságot, és tudom, hogy ebben az esetben olyasmit okolok, ami nem egy versenyzői vagy csapathibához köthető. Így nehezebb is elfogadni.”

„A szezon végén, Brazíliában tudtam, hogy a legjobbamat nyújtottam. Megnyertem a futamot, és nem volt semmi, amit megbántam volna a tetteim közül – és ez segített elfogadni, hogy egyetlen ponttal maradtam le a címről. A Szingapúrban történtekről jóval később értesültem, és éppen ezért sokkal jobban is fájt” – fogalmazott Massa.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: