DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 30. hétfő
F1

Pofonegyszerű, hogy mi a gond az F1-gyel

Scott Dixon, a négyszeres IndyCar-bajnok szerint az amerikai sorozat sokkal izgalmasabb, mint az F1, mégpedig egy rendkívül egyszerű okból. Szóba került a WEC is.

A négyszeres IndyCar-bajnok Scott Dixon úgy gondolja, hogy az amerikai versenysorozat legnagyobb előnye, hogy nem a technikai újításokra helyezi a hangsúlyt - szemben a Formula-1-gyel, ahol egy-egy gyártó évekig uralkodhat. Dixon korábban tesztelte a Williams autóját, de versenyzett a WEC-sorozatban és a kategóriájában ő futotta az idei Le Mans-i 24 órás futam leggyorsabb körét.

crash



"Ha megnézzük a WEC LMP1-es kategóriáját vagy a Formula-1-et, a technológia egyre őrültebbé válik" - mondta Dixon a Motorsportnak. "Ez nem segíti a versenyzést, mert ha egy gyártó elkapja a fonalat, akkor nyerni fog és minden versenyen előre meg tudod mondani, hogy ki lesz az első öt-hat helyezett. Ez nem jó dolog" - magyarázta, majd rátért az IndyCarra.

"Nyilvánvalóan elfogult vagyok, de szerintem az IndyCar éppen azért jó, mert csak egyetlen dolog változik a csapatoknál. Nyilván különböző elemekből millió fajtát választhatsz, de ezek minden csapat számára elérhetőek. Emiatt láthatunk húsz autót egy másodpercen belül és emiatt érhetnek el kisebb csapatok is nagy eredményeket. Én személy szerint azt szeretem, ha egyenlő feltételek mellett versenyezhetünk, mert némely sorozatban hiába vagy a legjobb, ha rossz autóban ülsz, csak a csapattársadhoz mérheted magad. Szeretem, hogy az IndyCarban a pilóta jelenti a különbséget és nem csak a csapattársához képest."

"Főleg a rádiós szabályozások idején borzasztó nehéz helyzetbe kerültek a versenyzők, amikor valami probléma adódott az autóval. Annyi mindent kell és lehet állítani, rendkívül kemény. Ugyanakkor szeretem a technológiát, a differenciálműveket, féket, energiavisszanyerő rendszereket állítgatni, a saját kezedre formálhatod az autót, ami jó dolog" - tette hozzá Dixon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: