DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Fiatal, holland, gyors, de nem Verstappen - ki az?

Max Verstappen teljesítménye hazájában is óriási visszhangra talált, és van egy tőle néhány évvel fiatalabb honfitársa, aki szintén az F1-be készül - szintén a Red Bull támogatásával.

Jelenleg öt fiatal pilóta tagja a Red Bull fiatal pilótákat nevelő programjának: közülük a francia Pierre Gasly-nek van a legnagyobb esélye arra, hogy hamarosan bemutatkozzon a Forma-1-ben a GP2 bajnoki aspiránsaként. Niko Kari és Sergio Sette Camara (aki Silverstone-ban tesztelhette az energiaitalosok F1-es autóját) az F3-as Európa-bajnokságon tekeri a kormányt, Luis Leeds a brit, Richard Verschoor pedig a spanyol és német F4-es bajnokságokban edződik.



Ha valaki, akkor Verschoor halad igazán a verstappeni úton, hiszen alig teljesített néhány futamot az F4-ben, egyből lecsapott rá a Red Bull, ráadásul az utóbbi két, spanyol F4-es fordulóban egyaránt nem talált legyőzőre. A 15 éves pilóta tavaly még gokartosként harcolt a minél jobb eredményekért - a magyarok szívét melengetheti, hogy a Karting Magazine tavalyi rangsora szerint az első helyezett Kancsár Ferenc két pozícióval is megelőzi Verschoort.

„Az első tesztem a Forma-4-ben nagyszerűen sikerült, aztán pedig meg is nyertem az első versenyemet Szocsiban! A második versenyen aztán kicsúsztam, de remek csatám volt az első helyért” - nyilatkozta Verschoor a GPUpdate.net-nek. A fiatal holland pilótát a második versenye után meghívták a Red Bull kiszolgálóegységébe, ahol megtudta, az energiaitalosok őt választják a junior csapat következő tagjának. „Már korábban is kapcsolatban álltam velük, de akkor azt mondtam magamban: ’hiszem, ha látom’. Ezért elképesztő, hogy most itt vagyok.”

Verschoor elmondta, hogy annak ellenére, hogy Max Verstappen 17 évesen már F1-es pilótának mondhatta magát, nem sietteti az F1-es lehetőséget, inkább bízik benne, hogy a Red Bull a legjobb lehetőséget tartogatja számára. „A Red Bull megmutatta, hogy vannak jó választásaik” - mondta a holland. „Néhány pilóta kiesett a körforgásból, de rajtam áll, hogy velem mi fog történni. A Red Bull célja egyértelmű: ha jó vagy, az F1-be szánnak téged. De a Forma-1 még nagyon távolinak tűnik számomra. A következő logikus lépés a Forma-Renault, de más is lehet. Még fiatal vagyok, nem kell sietni, hiszen van időm. Találkoztam Max-szel Szocsiban, aztán Zandvoortban is. Nagyszerű munkát végez az F1-ben, remek srác, és két lábbal a földön jár. De hogy előttem is ez az út szerepel a Forma-1 felé? Nem - csak azt akarom elérni, amit lehet” - tette hozzá Verschoor.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: