DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Verstappen lesújtó véleménnyel van a női pilótákról

Az F1 történetének legfiatalabb pilótája élmezőnybe csöppenésével egyre keményebben versenyzik a pályán, és egyre komolyabb véleményeket hallani tőle - például a női pilótákról...

Bár szakmai szinten az utóbbi években megsokasodtak a nők a Forma-1-ben (elég csak Claire Williamsre, vagy Monisha Kaltenbornra gondolni), a versenypályákat továbbra is elkerülik a gyengébbiknek mondott nem tagjai. Bár időről időre feltűnik egy-egy reményteli tehetség a száguldó cirkuszban, versenylehetőségig senki sem jut el. Utoljára Susie Wolff, a Mercedes motorsport-igazgatójának felesége állt közel álmához a Williamsnél, de végül neki sem adatott meg neki több néhány szabadedzésnél. Az utolsó, futamra való bejutással próbálkozó hölgy Giovanna Amati volt 1992-ben, versenyen induló nőre pedig legutóbb 1975-ben volt példa, Lella Lombardi személyében.



Az alsóbb kategóriákban rendre találni a Forma-1 felé törekvő ifjú hölgyeket, de mindig hiányzik valami, ami miatt nem tudnak bemutatkozni a királykategóriában. A sportágban extrém fiatalon, 17 évesen bemutatkozó Max Verstappen megadta a választ a kérdésre: „Ezeket az autókat még mindig nagyon nehéz vezetni, máskülönben már régóta lenne nő a Forma-1-ben” - idézte a Motorsport-Total.com a holland pilótát. Véleménye azért is érdekes, mert a szakma éppen az ő debütálása miatt nevezte könnyen vezethetőknek az újgenerácós F1-es autókat, abból kiindulva, hogy egy ilyen „gyerek” is el tudja őket vezetni.

Noha nem mondta ki, hogy a nők gyengébbek a férfiaknál, úgy véli, „sokkal keményebben kell dolgozniuk azért, hogy ugyanarra a szintre kerüljenek. Még a gokartok között is sokkal nehezebb a dolgod, mint a többi pilótának.” Verstappent a teniszt hozta fel példaként:„Hogy miért nincsen összevetve? Azért, mert nem lenne igazságos” - mondja a Red Bull-pilóta, aki azonban aláhúzza azt is, hogy a női pilóták néha kemények tudnak is lenni. „Van néhány olyan lány, akik igencsak agresszívek csata közben” - tette hozzá.

Ami azt illeti, családja nem feltétlenül veheti jó néven a 18 éves pilóta kommentjét, hiszen édesanyja, Sophie Kumpen is versenyzett valaha, ahogyan húga, Victoria is gokartozik. Az F1-es véleményének pikantériája, hogy Verstappen exe, a svéd Mikaela Ahlin-Kottulinsky is versenyzik, jelenleg éppen az ADAC GT Masters-sorozatban - nem biztos, hogy Max néhány hónappal ezelőtt mondani mert volna hasonlót…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: