DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

A McLarent másolná le a Ferrari

Nem valamely technikai megoldásra vetettek szemet, hanem a vezetői struktúrában követnének hasonló elveket James Allison távozása után. Nem egyetlen vezér fog dirigálni.

A technikai igazgató James Allison szezon közbeni távozásával a Ferrari műszaki brigádjának egyik mozgatórugóját veszítette el, akit nagyon nehéz lesz pótolni. A csapat kinevezte már utódját Mattia Binotto személyében, de az ő tapasztalata nem hasonlítható Allisonéhoz. Ahelyett azonban, hogy a Ferrari az istállón kívülről csábítana el egy neves szakembert, aki betöltené a megüresedett űrt, a műszaki struktúrán alakítanak.



„Azon fog dolgozni a csapattal, hogy segítsen javítani az autón. Minden szakember beszélni fog a többiekkel, de történik egy nagyon fontos változás: többé nem lesz arról szó, hogy ’ez Mr. X autója’. Az autó a projektben szerepet vállaló összes munkacsoport együttműködésének eredménye lesz” – idézi a motorsport.com Arrivabenét. Ez nagyon hasonló ahhoz, ami a McLaren műszaki vezetőségét jellemzi: több mérnök és menedzser, Peter Prodromou, Tim Goss és Matt Morris állnak a technikai stáb élén, nem egyetlen igazgató.

„Módosítunk a technikai struktúránkon, de ezt a műveletet csak akkor tudjuk befejezni, ha már biztosak vagyunk abban, rendelkezünk a megfelelő mérnökállománnyal, amely kapacitása nincs teljesen kiaknázva. Ha a csapatban van egy óriástehetség, érthető, hogy mindenki követi, amit ő mond. De nálunk most nincs ilyen kaliberű ember. Új, horizontális struktúrán dolgozunk, melynek koordinátora Mattia Binotto.”

Persze nem szabad elmenni amellett sem, hogy a filozófiaváltás nem feltétlenül a csapat első ötlete volt: sajtóértesülések szerint Ross Brawn és a Toro Rossónál dolgozó James Key neve is felmerült, de egyikük sem mutatott hajlandóságot, hogy a Ferrarihoz csatlakozzon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: