DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Vettel átesett az első 2017-es gumiteszten

Vasárnap Hockenheimben szünidőre vonult az F1 2016-os szezonja, Sebastian Vettel azonban pihenő helyett inkább belecsapott 2017-be! A német Fioranóban végzett komoly munkát a Pirellinek egy érdekes külsejű autóval.

C1050573



Az olasz gumicég korábban jelezte, hogy augusztusban kezdik meg a 2017-es abroncsok tesztelését tényleges, jövő évi méretű gumikkal is, ehhez pedig olyannyira tartották magukat, hogy augusztus 1-jén már pályára is gurultak a Ferrari segítségével az olasz csapat saját, fioranói tesztpályáján.

Vettel az istálló tavalyi autójának, az SF15-T-nek egy módosított változatát vezette, amelyet úgy próbáltak átalakítani, hogy azzal a legjobban szimulálhassák a jövő évre megnövelt leszorítóerőt. Az autóra új hátsó szárny került, padlólemeze köré pedig „szoknyát” szereltek, ezzel jelentősen feljavítva az aerodinamikai tapadást. Így tették fel rá a 6 cm-rel megnövelt szélességű első, és a 8 cm-rel megnövelt szélességű hátsó gumikat, amelyeken a német a nap során körözött.

06

A négyszeres bajnok száraz, majd pedig mesterségesen felvizezet pályán is vezetett, így nem csak a különféle összetételű slick, hanem az esős abroncsokat is alávethette az első „élő” próbának. A nap során összesen 120 kört tett meg a 3 kilométer hosszúságú nyomvonalon.

Vettel ezzel most már végleg befejezte teendőit egy időre, de a Pirellinél nem áll le a munka: kedden Esteban Gutierrez veszi át a volánt Fioranóban, a következő két napon pedig már Sebastien Buemi segédkezik nekik Mugellóban a Red Bull-lal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: