DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Formula Junior: Rosberg szabályszegése

Ericsson óriási balesete, majd Button Q1-ből való kiesése, Alonso Q3-ba jutása, Safety Car rajt, Verstappen gyönyörű előzése, Rosberg szabályszegése és Hamilton győzelme. Most a Brit Nagydíj eseményeit idézzük fel.

Kolbert Márió, a Formula Junior sorozat szerzője 14 éves, a Formula-1-et 2008 óta követi, eddig pedig egy időmérőt és futamot sem hagyott ki. Összefoglaló cikkeiben feleleveníti az egyes versenyek eseményeit, és értékeli a legfontosabb pillanatokat.

Időmérő

Ericsson a harmadik szabadedzésen óriási balesetet szenvedett, így az időmérőn nem tudott részt venni. Nasr, Wehrlein, Haryanto, Palmer és Button búcsúzott az első szakaszban. A Q2-be sikerült bejutni a Magnussennek a Renault autójával, ami szép teljesítmény volt, viszont továbbmenni már nem tudott, ahogy Kvjat, Gutierrez, Grosjean, Massa és Perez sem. Az időmérőt Hamilton nyerte, második Rosberg lett, mögötte Verstappen végzett.



Futam

A rajt előtt leszakadt az ég Silverstone-ra, így a mezőny a Safety Car mögött kényszerült indulni, mindenki a teljes esős gumikkal fogott neki a lassú körözgetésnek. A biztonsági autó 5 körig volt bent a pályán. A mezőny nagy része ki is jött a boxba, hogy köztes esőgumikat tegyenek fel. Nem sokkal később Wehrlein kicsúszott a kavicságyba az első kanyarban, a mentés idejére a Virtuális Safety Car lépett életbe. A 18. körben Palmer jött ki új gumikért, viszont a jobb hátsó kerék nem került fel az autóra. Szerencsére időben észrevette, és nem ment ki a boxból, viszont később egy 10 másodperces büntetést kapott az incidensért.

Grosjean autója adta meg magát a 19. körben, így még egy kiesője lett a futamnak. Nem sokkal később Haryanto is hibázott, ugyanott, ahol a csapattársa, és ugyanúgy ért véget a hiba. 6 körrel a vége előtt Rosberg olyan üzenetet kapott, ami nem engedélyezett. A futamot Hamilton nyerte zsinórban harmadszor, mögötte Rosberg végzett, a dobogó harmadik fokára Verstappen kapaszkodott fel. Rosberget a futam után vizsgálat alá vonták a szabálytalan rádiózás miatt, a németet 10 másodpercre büntették meg, így elvesztette a második pozícióját, és a harmadik lett, Verstappen előrejött a 2. helyre. Ezt a versenyt 10-ből 8 pontra értékelem.

Csapatok értékelése

Mercedes (335 pont): Hamilton verhetetlen volt ezen a hétvégén, nagyon jó tempót autózott. Rosbergnek ez a pálya nem fekszik annyira, ezt lehetett látni, és még büntetést is kapott, amit teljesen megértek és igazságosnak tartom.

Ferrari (204 pont): A Ferrari nem szerepelt túl jól ezen a hétvégén, Raikkönen az 5., míg csapattársa a 9. helyen végzett.

Red Bull (198 pont): Ricciardónak már sokadik alkalommal nem megy a futam, ismét a 4. helyen ért célba. Fiatal csapattársa Rosberg büntetésének köszönhetően a 2. pozícióban végzett.

Williams (92 pont): Nagyon nem tudnak jó eredményt elérni, Massa a 11. Bottas a 14. lett.

Force India (73 pont): A csapat hozza a stabil formáját, nagyon jó a tempójuk, igaz, nem végeztek dobogón, de a 6-7. helyen be tudtak futni.

Toro Rosso (41 pont): A dupla pontszerzés sikerült, Sainz 8. Kvjat pedig a 10. lett. Az orosz pilótának végre sikerült egy szinte problémamentes hétvégét csinálnia.

McLaren (32 pont): Fejlődnek, időmérőn egyre többször vannak ott a Q3-ban, viszont a versenytempó még mindig nem a legjobb, a 12-13. helyen értek célba, Button-Alonso sorrendben.

Haas (28 pont): Grosjean kiesett és Gutierrez is csak a 16. lett. Nagyon visszaesett a teljesítményük az év eleje óta.

Renault (6 pont): Mind a két autó kiesett, itt is egyre romlik a csapat eredménye, olyan, mintha a fejlődés megállt volna.

Manor (1 pont): A Renault-hoz hasonlóan mind a két autó kiesett, itt viszont a csapat folyamatosan fejleszt, és próbálnak jobbak és jobbak, lenni.

Sauber (0 pont): Ericsson szombat délelőtti balesete elég félelmetes volt, kórházba is szállították, ahol megkapta az engedélyt arra, hogy a vasárnapi futamon indulhasson, de nem tartott sokáig a versenye, mert a csapat kihívta még az elején a boxba. A csapattársa, Nasr a 15. helyen ért célba.

Statisztika

A leggyorsabb kerékcsere most nem a Williams nevéhez fűződött, hanem a Mercedeséhez, a szerencsés pilóta pedig Rosberg volt.

Hamilton zsinórban harmadszor nyerte meg a silverstone-i nagydíjat, ezzel ő a legsikeresebb ezen a pályán.

Alain Prost és Jim Clark nyert eddig 5-ször Brit Nagydíjat, ezzel ők a legsikeresebbek Angliában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: