DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Elvehetik tulajdonosától a Force Indiát

A Vijay Mallya elleni jogi eljárás tovább gyűrűzik, és indul a második kör: gyanús pénzmozgás miatt megfoszthatják F1-es tulajdonaitól, azaz a Force India csapat részesedésétől.

A Force India társtulajdonosa, Vijay Mallya kegyvesztett lett hazájában, Indiában, ahol pénzmosás vádjával folyik ellene eljárás, ráadásul milliárdos tartozást halmozott fel több bankkal szemben. A 60 éves üzletember útlevelét bevonták, ő azonban Nagy-Britanniába utazott, ahol azóta is tartózkodik – így jelenhetett meg a hétvégi Brit Nagydíjon. India már kérte a kiadatását, de Mallya továbbra is háborítatlanul él az Egyesült Királyságban.



Múlt héten egy újabb kétes ügyről hullt le a lepel, korábbi cége, az alkoholüzletben érdekelt United Spirits állította, hogy a korábbi években 182 millió dollár értékű szabálytalan pénzmozgás történt az azóta csődbe ment légitársaság, a Kingfisher Airlines, valamint a Force India F1-es csapata irányába. Ennek hatására lendült újra mozgásba az indiai pénzügyi bűnüldöző hatóság, a GMM pedig egy ehhez közel álló forrásra támaszkodva állítja, hogy Mallya a közeljövőben elveszítheti Formula-1-es tulajdonait.

A versenypályán idén remekül teljesítő Force India 42,5 %-os tulajdonosa Vijay Mallya. Ugyanekkora részesedés van a Sahara India kezében, míg 15 %-ot a Mol család birtokol. Azonban nem csupán Mallya tulajdonrésze ingatag: a csapat nevében megjelenő Sahara már télen bejelentette, el akarja adni sajátját, de nem járt sikerrel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: