DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 29. vasárnap
F1

Érkezik egyáltalán a McLaren új sztárfőnöke?

A szezon elején a wokingi istálló nagynevű szakember leigazolását jelentette be, a Volkswagen ralis sikereinek kovácsára tették kezüket. A német vezető azonban továbbra is a WRC-ben ténykedik, és még egy darabig nem is tervez váltani.

A Formula-1 üzleti világában, ahol hatalmas pénzösszegek forognak, ritka, hogy egy szerződés nem határozza meg napra pontosan, egy leigazolt csapattagnak mikor kell munkába állni új istállójánál. Ez történt Jost Capito, a Volkswagen motorsportfőnökének szerződtetésénél, akinek csatlakozását még januárban jelentette be a McLaren, hozzátéve, hogy a szakember nem érkezik azonnal, csak azt követően, hogy megtalálták utódját a ralicsapatnál.



Arra azonban kevesen számítottak, hogy ez még júniusban sem fog megtörténni. Sőt, az Autosport lapnak Capito elmondta, hosszúra nyúló maradásában egy új célt is meghatározott: be akarja biztosítani, hogy a Volkswagen megnyeri sorban negyedik bajnoki címét, mielőtt távozik. Elmondása szerint még három fordulón tervez a bajnokságban maradni, aztán „a Német Rali után gyorsan” csatlakozni a McLarenhez. Erre a Belga Nagydíjon kerülhet sor, bár a motorsport.com a későbbi Olasz Nagydíjjal számol.

„A munkám a Volkswagennél 24/7-es. Nem csupán a WRC-ről szól, hanem beletartozik a ralikrossz az USA-ban, a TCR és így tovább. Amíg ott vagyok, rendes munkát végzek. Sok a teendő, az utódom sem fog hátradőlni” – idézi az Autosport a szakembert, aki egyelőre nem tudja, milyen pozíciót fog kapni a McLaren fennálló vezetői struktúrájában.

Az FIA Torinóban tartott konferenciáján Capito egy érdekes megállapítást tett: bár az F1-ben, még a Sauber csapattal csaknem két évtizede dolgozott, sok akkori ismerőse még mindig a sportágban van. „Mikor a paddockba érkezel, ugyanazokat az arcokat látod, csak idősebbek. Nem azért mondom, mert én is öregszem! De nem érzékelek túl sok változást. Az autó, és technológia persze változik, de továbbra is a Formula-1 marad.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: