DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Vettel szerint a Ferrari taktikája a legjobb

A német pilóta meglepő nyilatkozatot tett csapata Kanadai Nagydíjon látott stratégiai melléfogása után: szerinte sokkal jobb taktikai döntéseket hoznak, mint a riválisaik.

Miután Sebastian Vettel a Kanadai Nagydíj rajtjánál körbeautózta a Mercedeseket, a Ferrari két kiállás mellett döntött számára - a Mercedes viszont egy cserével számolt, ami ismét csak nyerő húzásnak bizonyult, akárcsak Monacóban. Hamilton nem hibázott, így behúzta a győzelme, Vettel pedig hiába erőltette, nem tudta utolérni a háromszoros világbajnokot. A Scuderia előtt felrémlett az Ausztrál Nagydíjon elkövetett hibájuk, amikor hasonlóan kiváló rajt után szintén eltolták a taktikát.



Vettel azonban sietett megvédeni csapata döntéseit, mondván, nem ugyanaz történt, mint a szezonnyitón. „Ez nem igaz” - utalt a német pilóta az ESPN hasábjain az összehasonlításra. „Az utólagos bölcsesség azt mondja, Ausztráliában választhattunk volna másik stratégiát is. Ha ilyen könnyű lenne, akkor mindenki helyes döntéseket hozna. Persze korán kiálltunk, és azt hittük, hogy a virtuális biztonsági autónak köszönhetően előnybe kerülhetünk, így a két kiállás elfogadhatónak tűnt.”

„De mindig kiállok a stratégiánk mellett, csapatként ez a kötelességünk. Úgy vélem, mások is a két kiállást tartották helyesnek, persze utólag ők is másképp döntöttek volna. Csapatként döntöttünk így” - mondta Vettel, aki szerint ilyenkor könnyű kárhoztatni a Ferrarit az eldobott győzelem miatt. „Persze utólag könnyű ezt mondani. Ki kellene próbálni, milyen a bokszfalon ülni, ahol komoly és nehéz döntéseket kell gyorsan meghoznod.”

„Úgy vélem, stratégia szempontjából nagyon erős csapatunk van. Egyáltalán nem kritizálnám őket, mert remekül végzik a dolgukat, jó döntéseket hoznak, és remekül reagálnak a dolgokra. Lehet, hogy ebben az évben nem teljesítettünk 100%-on, de összességében úgy vélem, jobb döntéseket hoztunk, mint a többiek” - tette hozzá a négyszeres világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: