DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Új üzemanyaggal érkezik Montrealba a McLaren-Honda

A wokingi alakulat folyamatos előrelépést vár teljesítmény terén, ehhez pedig az ExxonMobil által kifejlesztett, vadonatúj üzemanyag-keverék is hozzájárulhat a Kanadai Nagydíjon.

A McLaren-Honda először vet be felturbózott üzemanyagot a szezonnyitó óta - az ExxonMobil Egyesült Államokban található kutatási és fejlesztési üzemében kifejlesztett keveréket a Honda Nagy-Britanniában és Japánban lévő próbapadjain már kipróbálták, első bevetése pedig Montreal lesz. „Új koncepcióról van szó, egészen más, mint amit a többiek csinálnak. Ez is a folyamatos fejlesztési programunk része, mely már három éve tart” - nyilatkozta a Motorsport.com-nak a Bruce Crawley, a cég motorsport-technológiákért felelős menedzsere.



„Melbourne-ben nagyot léptünk előre, hiszen az erőforrás két számjeggyel magasabb értékű teljesítményt produkált, mint az előző üzemanyaggal. Eddig ezt használtuk, a Montrealban bevetésre váró pedig a számok nyelvére lefordítva 5kW-os, körül-belül egytizedes nyereséget jelent majd, pályától függően. Folyamatosan fejlődő technológiáról van szó, az üzemanyagokban pedig komoly potenciál rejlik, a motorok átalakulása miatt - ez pedig lehetővé teszi, hogy még több teljesítményt sajtoljunk ki belőlük. Az égési rendszer átalakítása miatti teljesítménynövekedést afféle áttörésként értelmezzük - azon vagyunk, hogy a Hondának is nagyobb tere legyen a fejlődésre.”

Az ExxonMobil 2016-ban még két további lépést tervez F1-es üzemanyagai terén. „Már több mint a felén túl vagyunk 2016-os programunknak, és még kétféle keverék várható. A következő fejlesztést illetően már meg is van, hogy milyen üzemanyagot fogunk bevetni, a szezon későbbi részében pedig jön a következő. A fejlesztési program intenzívebb, mint a tavalyi évben - akkor négy féle üzemanyagot készítettünk, most pedig legalább ennyi lesz.”

„A lépések viszonyt nagyobbak, és szemmel tartjuk 2017-et is. A specifikációk külön az erőforrásra és beállításaira épülnek, mindennek szinkronban kell lennie a maximális teljesítmény érdekében - a motort is megfelelően kell beállítani ahhoz, hogy az üzemanyag a lehető legjobbat nyújtsa. Általában akkor tervezünk új üzemanyagot, amikor az erőforrás felépítése is változik, de nem mindig” - tette hozzá Crawley.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: