DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
F1

„Az F1 nem igazságos többé”

A címben foglalt állítás persze nézőpont kérdése, de mivel az anyagi gondokkal küzdő Sauber jelenleg nulla ponttal áll a bajnokságban, érthető a csapatfőnök álláspontja.

A hinwili istálló évek óta élen jár a csapatok anyagi problémáiról szóló hírekben, ezért nem volt meglepő, amikor a csapatot irányító Monisha Kaltenborn a Force Indiával párban „feljelentette” a sportágat az Európai Bizottságnál, annak nehezen kibogozható anyagi ügyletei miatt. Persze a fő érvként a bevételek igazságtalan elosztása szerepelt a diskurzusban, amit a csapavezető Motorsport.com-nak adott interjújában újfent megemlített.

„Ez kicsit csalódást keltő, hiszen a sportág maga fantasztikus. Nagyszerű termékről van szó, és az itt történő botrányok is a részét képezik, hiszen még izgalmasabbá teszik. Valljuk be, e nélkül igencsak unalmas lenne. Nem kellett volna sokat változtatni rajta, és frusztráló volt, hogy nem sikerült - de a Force Indiával egyetemben megpróbáltuk rávenni a részvényeseket, hogy történjen valami” - mondta a csapatvezető.



Kaltenborn szerint nem csak a bevételek elosztásáról van, szerinte az is egyenlőtlenné teszi a küzdelmet, hogy a nagycsapatoknak több beleszólásuk van a szabályok alakításába. „Mindenki tudja, hogy történnek a szerződések. A legrosszabb része nem is az, hogy meg akarsz változtatni valamit, mert már nem szereted többé, hanem hogy komoly hatással van a versenyzésre. Olyan küzdelemmé vezet, mely nem lesz igazságos többé.”

A Sauber csapatfőnöke szerint a sportág jelenlegi struktúrájában alakulata nem tud olyan anyagi helyzetbe kerülni, mint más gárdák. „Lehetsz jó, vagy lehetsz rossz - ez a te dolgod. De ha olyan csapatok, mint a Force India, vagy a miénk, vagy mások, ha bekerülnének az első háromba, akkor sem kapnának ugyanannyit. Nem kellett volna, hogy egyes döntéshozó-hatalmak odáig jussanak, hogy nem veszik figyelembe a többiek helyzetét.”

A hinwiliek feje fölött továbbra is ott lóg Damoklész kardja, de Kaltenborn sietett eloszlatni a kételyeket, hogy a Sauber folytatni fogja F1-es szerepvállalását. „Megpróbálunk túljutni ezen a szituáción, de időbe telik” - mondta a csapatvezető. „Sajnos nem minden történik egyik pillanatról a másikra. Az év során vannak olyan problémák, melyeket azonnal meg kell oldani, de nem hiszem, hogy azt kellene mondani, ez most rosszabb, vagy valami hasonló. Szerintem csak a média fújja fel ennyire ezt az ügyet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: