DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

„Nők és az F1? Minden a pénzről szól!”

Az utóbbi időben az F1-es bemutatkozáshoz legközelebb került női pilóta, Simona de Silvestro úgy véli, nem a neme akadályozta meg abban hogy versenyen is lehetőséget kapjon a száguldó cirkuszban.

Noha a közelmúltban a pénteki szabadedzéseken is vezető Susie Wolff teljesítményét övezte a legnagyobb figyelem, a szakma jobb pilótának tartja Simona de Silvestrót, aki 2014-ben a Saubernek tesztelhetett, és egy ideig még az is reálisnak tűnt, hogy hosszú idő után ő lehet az első, versenyen is bemutatkozó nő a Forma-1-ben. Az egykori IndyCar-pilóta „szerződéses okokra” hivatkozva azonban messze került álmától, most pedig a Formula-E-ben tekeri a kormányt.



A svájci szerint manapság a női versenyzőknek is ugyanaz a problémája, mint az F1 bűvkörébe be nem jutó összes férfitársuknak: „Ha sikerül bejutnod az F1-be, ha nem, az egész nem a nemedtől függ, hanem a pénztől” - nyilatkozta de Silvestro a Speed Weeknek. „Nőként vezetheted bármilyen jól az autót, de nagyon nehéz továbblépni, ha nem állnak tőkeerős szponzorok a hátad mögött.”

De Silvestro visszaemlékezett a Saubber eltöltött időszakára is: „Mindig gyorsnak bizonyultam, és sosem adódtak problémáim, még akkor sem, amikor versenytávokat teljesítettem. Sosem tartottam ettől, hiszen az IndyCarban versenyezve sokkal nagyobb erőhatásokkal szembesültem. Fizikailag egyáltalán nem jelentett problémát.”

„A fiatal versenyzők számára nagyon nehéz a belépés. A legtöbb sorozatban pénzt kell letenned az asztalra azért, hogy esélyt kapj, én pedig híján voltam ennek a Forma-1-ben - óriási összegre lett volna szükség” - tette hozzá a svájci.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: