DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 28. péntek
F1

Massa: Nem olyan könnyű az autók vezetése, mint gondolják

A sportágban tizennégy éve versenyző brazil szerint más vezetési stílus kell a modern F1-es autókhoz, de ez nem jelenti azt, hogy irányításuk könnyűvé vált volna az elmúlt évek során.

Versenyzést tekintve az idei Felipe Massa tizennegyedik éve a Forma-1-ben (egy szezont tesztpilótaként húzott le a Ferrarinál), így komoly összehasonlítási alapja van a V10-es, a V8-as valamint a V6-os éráról is. Manapság közkeletű vélemény, hogy az F1-es autók legújabb generációját könnyű lett vezetni, melyre sokan a 17 évesen debütáló Max Verstappent hozták fel példaként, aki tavaly egyetlen formaautós évad után mutatkozhatott be a királykategóriában.



Massa aláírja, hogy megváltozott az F1-es autók vezetése, de most más okoz nehézséget, mint egy évtizeddel ezelőtt. „Az biztos, hogy fizikailag keményebb volt” - idézte a brazilt a thisisf1.com. „Az autók könnyebben voltak, hiszen lehetett tankolni a futamok alatt. Folyamatosan a határon autózunk, mintha mindig időmérőn vettünk volna részt. Ez a része fárasztó volt.”

„A mai futamok azonban inkább technikai szempontból kimerítőbbek, mintsem fizikailag. Figyelni kell a gumikra, teljesen más, kevésbé agresszív vezetési stílusra van szükség. De ez még mindig messze van attól, hogy azt mondjuk rá, könnyű” - tette hozzá Massa. A sportág elviekben nehezebben vezethető autókra vált 2017-ben, amely megosztja a paddockot - de Carlos Sainz már várja a változást.

„Motiválóan hat, hogy gyorsabb lesz, hiszen eddig akárhányszor gyors autóval versenyeztem, annak mindig örültem. Ami az előzéseket illeti, ez olyan terület, amit most még nem lehet megítélni. Adnunk kell egy évet neki, hogy meglássuk, jobb lett-e vagy sem. Majd az idő eldönti” - mondta a spanyol.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: