DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Megtörtént: Visszatér a tavalyi időmérő!

A csütörtökön találkozó F1-es csapatok, valamint Bernie Ecclestone és az FIA végre megegyeztek abban, hogy eltörlik az új időmérőt: még jobb hír, hogy újabb módosítás helyett a korábbi formátum tér vissza a Kínai Nagydíjon. Hivatalos megerősítés is történt.

Elsőként a motorsport.com és Sky Sports számolt be arról, hogy a Formula-1 döntéshozói mai találkozójukon végre egyezségre jutottak, így a Kínai Nagydíjtól fogva a kiütéses lebonyolítás helyett ismét a 2015-ös és korábbi rendszerben zajlik az időmérő. Mint beszámoltunk róla, a csapatok egységesen a tavalyi kvalifikáció visszatérését követelték a Bernie Ecclestone-nak és FIA-nak címzett levélben, utóbbiak pedig meghajoltak akaratuk előtt.



Korábban ugyanis szándékuk az volt, hogy a régi szisztéma visszavezetése helyett ismét egy új megoldást próbáljanak ki, amelyben a kvalifikáció mindhárom szakaszában két gyorskört kellett volna megtenni a pilótáknak – ezzel elkerülve a kiütéses időmérőt Ausztráliában és Bahreinben jellemző üres pályát. A kiütéses kvalifikáció alternatívájaként a korábbi hírekben nem is szerepelt a 2015-ös szisztéma, az FIA és Ecclestone azonban belátta, nincs értelme újabb formátumokkal kísérletezni.

Az újonnan bevezetett időmérő leváltása már az Ausztrál Nagydíj kvalifikációját követően felmerült. Akkor a csapatok meg is egyeztek a régebbi időmérés visszavezetéséről, ennek ellenére sem a hétvégét követően, sem Bahreinben, vasárnap nem tudtak konszenzusra jutni. Az ilyen jellegű azonnali szabályváltozásokhoz egyöntetű támogatás szükséges.

Az időmérős változásnak a hivatalos procedúrán még át kell esnie: a Stratégiai Csoportnak, F1 Bizottságnak és az FIA Motorsport Világtanácsának el kell fogadnia a módosítást, a folyamat azonban várhatóan a Kínai Nagydíj előtt le fog zárulni, így Sanghajban ismét a jól bevált rendszer dönt a rajtrácsról.

Frissítve: Azóta az FIA is kiadott egy rövid közleményt a Kínától életbe lépő változásról, így a hír hivatalosnak tekinthető. A közlemény röviden megemlíti, hogy 2017-ben a teljes hétvége menete változhat, a csapatok javasolták, hogy vitassák meg ennek lehetőségeit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: