DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Haas: Harcolni tudunk a "nagykutyákkal"

Az Ausztráliában zseniálisan debütáló újonc gárda, a Haas tulajdonosa képesnek tartja csapatát arra, hogy az övénél nagyobb F1-es istállókkal is csatázni tudjon a jövőben.

Romain Grosjean Melbourne-ben hatodik hellyel ajándékozta meg új csapatát, amivel a Haas 2002 óta a legjobb debütánssá vált a száguldó cirkuszban. A felvezetés azonban korántsem volt mesébe illő, hiszen a teszteken műszaki hibák akadályozták a gárda munkáját, az időmérő edzésen pedig stratégiai melléfogások miatt nem tudtak előrébb lépni a mezőny végéről. Mindezt megfejelte Esteban Gutierrez és Fernando Alonso balesete, de ennek köszönhetően alkothatták úgy a másik talpon maradt autó stratégiáját, ami végül gazdagon hozott az „amerikai” konyhára.

Gene Haas csapattulajdonos szerint alakulatának szüksége volt arra, hogy majdnem két évig készüljön az F1-es bemutatkozásra - a Haas 2014 áprilisában kapta meg az engedélyt az indulásra. „Nagyon sok időbe került, amíg eljutottunk idáig, és rengeteg ember segítsége kellett hozzá. A karosszéria és az erőforrás terén, minden egyes munka sok időbe telt” - idézte Haast az Autosport.



„Ezért döntöttünk úgy, hogy szükségünk van a plusz egy évre, így Ben (Agathangelou, a gárda fő aerodinamikusa - a szerk.) komoly számú munkaórát tudott az aero tökéletesítésére fordítani - az autónk így nagyon stabillá vált. A Barcelona tesztek óta tudtuk, hogy milyen problémákat kell kijavítanunk, de úgy vélem, az alapkarosszéria nagyszerűen fog működni idén.”

Az amerikai tulajdonos szerint ausztráliai teljesítményük megmutatta, hogy a Haas a középmezőnybe tartozik, sőt, még ennél is többre lehet képes. „Nem nyertünk, de hatodikként végeztünk, ami aláhúzza, hogy akár a nagykutyákkal is versenyre kelhetünk majd. A Haasnál remek emberek dolgoznak, ez az eredmény pedig valódi löketet ad nekik.”

„Az eredmény magabiztosságot adott a srácoknak a munkájukban, abban, hogy kiért dolgoznak, és így jobban oda tudnak állni a pilóták mögé is. Az autók gyorsak, nagyszerű felszereltséggel - úgy vélem, a következő évben nagyon nagy dolgok várnak ránk” - mondta Haas, amikor pedig arról kérdezték, hogy Bahreinben akár az ötödik helyet is célba vehetik-e, így válaszolt: „Most hatodikak lettünk, így miért ne harcolhatnánk az ötödikért? Meglátjuk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: