DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
F1

Semmilyen pénztámogatást nem kap a Haas

A Haast még a korábban újoncoknak kiosztott bónusz sem illeti meg. „Nem mi kértük őket, hogy jöjjenek” – indokolta a döntést az F1 pénztárát kezelő Bernie Ecclestone.

Az istállók között szétosztott Formula-1-es bevételeket az előző évi konstruktőri eredmények alapján ítélik meg, emiatt a Haas idén még nem részesülhet ebben a jutalomban – legutóbb, a barcelonai tesztelésen azt nyilatkozták, hogy továbbra sem írták alá szerződésüket Bernie Ecclestone-nal, amely a díjazásra jogosítja fel őket.

A Haas azonban elesik egy másik fontos támogatástól is, attól az egyszeri bónusztól, amelyet az Ecclestone által vezetett FOM legutóbb még megadott az újonc csapatoknak. A 2010-ben érkező Virgin (mai Manor), Lotus (Caterham) és Hispania mindegyike 10 millió dollárt kaptak indulási segítségként.



„Nem jár pénz az első évben” – jelentette ki Ecclestone határozottan a Forbes lapnak. A 10 milliós támogatás megvonását a következőképp indokolta: „Ez nem a világvége a Haas csapatnak, hisz tudták, mi várható, amikor a Formula-1-be érkeztek. Ők kérték, hogy jöhessenek, nem mi kértük őket.”

Ecclestone jóindulatúan hozzátette, Gene Haasnak mélyen pénztárcájába kell nyúlnia, ha valamit kezdeni akar az F1-ben: „Ha valaki versenyképes akar lenni, akkor az első négy évben el kell költenie egymilliárd dollárt, ahogy a Red Bull csinálta. Tehát várjunk, és majd meglátjuk.”

A Haast valószínűleg nem vágja földhöz a támogatás hiánya, a csapat sokkal stabilabb anyagi háttérrel érkezett a fenti hármasnál, ráadásul az alakulat bemutatkozó versenyén Romain Grosjean hatodik helyen ért célba, ez pedig jobb eredmény, mint amit a Manor-Caterham-HRT trió valaha elért.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: