DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Így térhetne vissza az Andretti név az F1-be

Az 1978-as F1-es világbajnok, Mario Andretti szerint csak néhány engedményre lenne szükség a szabályokban ahhoz, hogy fia és unokája is kedvet kapjon a sorozatban való részvételre.

Az Egyesült Államok legendás autóversenyzője továbbra is szemmel tartja a Formula-1-et, és vannak ötletei arra, hogyan lehetne színesebbé tenni a küzdelmet, egyúttal pedig nagyobb inspirációt nyújtani az amerikaiaknak a részvételre. Andretti hiányolja a harmadik autókat és a csak egy-egy futamra beugró versenyzőket, ami az ő idejében, az 1970-es és ’80-as években még bevett szokásnak számított.

andretti_pic



„Jó lenne, ha egy harmadik autót is csatasorba állíthatnának a csapatok, mint az én időmben, amikor 1971-ben utolsó emberként érkezhettem meg Dél-Afrikába, aztán beültem és megnyertem a versenyt” - emlékezett vissza első F1-es győzelmére, amit a Ferrari részmunkaidős pilótájaként ért el, hiszen egyidejűleg hazájában is versenyzett. „Nagy kár, hogy többé az ilyet már nem engedélyezik.”

Az Andretti család fiatalabb tagjai már nem tudták megvetni a lábukat az F1-ben: fia, Michael csak egy félszezont teljesíthetett a McLarennel 1993-ban, míg unokája, Marco mindössze egy Honda-tesztig jutott, de már ennek is tíz éve. Jelenleg mindketten az IndyCarban ténykednek csapattulajdonosként, illetve versenyzőként, de a legidősebb Andretti szerint csak egy kis szikrára lenne szükség ahhoz, hogy belevágjanak az F1-be.

 

„Mindenekelőtt lehetővé kellene tenni a privát csapatok számára is, hogy a legjobb helyekért harcoljanak. A szupersztár csapatok eladhatnának nekik egy autót, amit a privátok saját ízlésükhöz szabhatnak. Tudom, hogy a fiam, Michael azonnal lecsapna egy ilyen lehetőségre. Emellett pedig meg kellene engedni, hogy vendégpilóták is rajthoz állhassanak a versenyeken, mint ahogy az én időmben is történt. Csodás lenne, ha mondjuk az USA Nagydíjon egy harmadik autóban egy amerikai pilóta versenyezhetne - például az unokám, Marco” - célozgatott, majd az F1-es Hondával való együttműködést is felemlegette. „Ő korábban már nagyon közel került ahhoz, hogy csatlakozzon egy csapathoz, de végül ez nem jött össze.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: