DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Williams: A teszten néha kitör a hisztéria

Általános vélekedés, hogy a tesztelésen elért köridőkbe nem szabad sokat belelátni. A Williams azonban bevallotta, hogy néha az F1-es csapatok is túlreagálják egy-egy rivális eredményét.

Pedig ha valamelyik csapat, a Williams tudhatja, hogy szimplán az időkre nem lehet támaszkodni: Valtteri Bottas és Felipe Massa csupán a 14. és 21. legjobb kört teljesítették az első négy barcelonai napon, márpedig igencsak meglepő lenne, ha az elmúlt két év konstruktőri harmadik helyezettje ennyire visszaesne az egy hónapon belül induló szezonban.

„A tesztnap során rá-ránézünk a többiekre is, és néha azt gondoljuk, ’Jézusom, mennyire gyors’ – avatott be egy kulisszatitokba Rod Nelson, a Williams tesztmérnöke, bevallva, hogy egy-egy kiugró köridő könnyen rá tud ijeszteni az egymással vetélkedő csapatokra. „Aztán este 10 körül a Pirelli mindig elmondja, ki milyen abroncson volt, ilyenkor pedig legyintünk, ’hisz az ultralágyat használta, nincs is probléma’. De hajlamosak vagyunk a hisztériára, az izgalom magas fokra lép, azután lenyugszunk. Úgy gondolom, a mi teljesítményünk rendben volt.”



Ráadásul a héten még csak a szezon első tesztje zajlott, a 2016-os autók szárnypróbálgatásaival. Az F1i.com által idézett Nelson szerint a kedden induló második barcelonai gyakorlásra jóval inkább támaszkodni lehet majd.

„Sokkal jobb képet kapunk majd a következő héten, mert mindenki megkezdi a kvalifikációs szimulációkat. Felkerülnek a tapadós gumik, szuperlágyak, ultralágyak, amelyeket az előző teszten sokan nem próbáltak ki. Egyesek ezt csinálták, mások azt: az óriási körmennyiséggel a Mercedes egyértelműen a versenyekre koncentrált, mások két- háromkörös etapokkal értek el címlapra való időket. Sok házi feladat vár még ránk Melbourne-ig. Mivel pedig csak kétharmad annyi időnk van, mint előző évben, meg kell próbálnunk belezsúfolni a ránk váró munkát.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: