DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Renault: Azért vagyunk itt, hogy nyerjünk!

A csapatbemutatóját szerdán tartó francia gyártó határozott célja, hogy visszatérjenek a győztes útra az F1-ben. Carlos Ghosn ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy ez nem 2016-ban fog bekövetkezni.

Bár a legkésőbb jelentették be, hogy a Lotus felvásárlásával gyári csapatként térnek vissza a Formula-1-be, az idei mezőny tizenegy istállója közül elsőként mutatta be 2016-os autóját a hivatalosan Renault Sport Formula One Team névre hallgató gárda – igaz, azóta már megerősítették, hogy a szerdai prezentáción leleplezett RS16 még a korábbi karosszériára épül, s a festés is változhat még a melbourne-i idénynyitóig.

Bár az elmúlt bő évtizedben a Renault számított az egyik legsikeresebb motorgyártónak a száguldó cirkuszban (2005-ben és 2006-ban gyári csapatként, 2010 és 2013 között a Red Bull partnereiként nem találtak legyőzőre), a turbókorszak 2014-es kezdete óta nem tudták felvenni a versenyt a Mercedes és a Ferrari erőforrásait használó alakulatokkal. Emiatt meg is romlott a viszonyuk a Red Bull-lal, ami szintén szerepet játszott abban a döntésben, hogy ismét saját alakulatot indítsanak:

„Tudjuk, hogy ha egy csapat nyer, akkor az autónak köszönhető, ha viszont veszít, akkor a motor a hibás” – magyarázta Carlos Ghosn, a franciák elnök-vezérigazgatója a bemutatón. „Ez az egyik oka, hogy úgy döntöttünk, hogy ha a legtöbbet ki akarjuk hozni az F1-es projektből, akkor célszerűbb, ha saját gyári csapatunk van. Ha csak motorszállító vagy, akkor is rengeteget kell befektetned. Sokat dolgozunk az erőforráson, alaposan odafigyelünk a fejlesztésére, számos dologgal készültünk a mostani szezonra.”

Ghosn azzal is tisztában van, hogy jelentős a lemaradásuk, ám biztos benne, hogy idővel ismét az élre kerülnek: „Tudnunk kell, hogy hátrányból indulunk a győzteshez képest. Viszont úgy gondoljuk, megvan a tehetségünk és az akaraterőnk ahhoz, hogy csökkentsük a lemaradásunkat. Ez talán időbe fog telni, de le fogjuk dolgozni a hátrányunkat! Nem csak azért vagyunk itt, hogy rajthoz álljunk: azért vagyunk itt, hogy versenyezzünk és nyerjünk. Viszont ez nem 2016-ban fog megtörténni, csodákra ne számítsunk” – idézi szavait a motorsport.com szakoldal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: