DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

„Enstone más, mint a többi csapat”

A Renault-nál, amely eddig Lotus néven futott, nagyobb összetartás uralkodik, mint más csapatoknál: ennek köszönhető, hogy egy nagyon nehéz 2015-ös F1-es szezont éltek túl.

Az Enstone-ban székelő Formula-1-es istálló, amely Toleman néven indult, majd Benetton, Renault és Lotus lett belőle, 2016-ban újra a Renault gyári formációjává alakul, a francia cég szerdán jelenti be az F1-es visszatérő program részleteit. A csapat egyik szakembere arról beszélt, miben különbözik az enstone-i brigád másoktól:

„Tudom, hogy Enstone igazán különleges, valódi csapatszellem uralkodik, igazi bajtársiasság” – mondta az Autosportnak Alan Permane, a pálya menti műveletekért felelős igazgató, aki hosszú évek óta az istálló tagja. „Ahányszor más csapatokból érkeznek emberek, kellemes csalódás éri őket a nálunk való munkával kapcsolatban. Azok, akik távoznak más istállókhoz egy szebb jövő reményében, szintén sokszor mondják, hogy ott nem ugyanolyan. Azok a csapatok talán jobban állnak anyagilag, esetleg a pályán is erősebben teljesítenek, de a munka légköre, a környezet nem ugyanaz. Van valami különleges Enstone-ban, ez bizonyos.”



Ez a csapatszellem segítette a Lotust, hogy túlélje a 2015-ös év nehézségeit. „Nem vagyok biztos benne, hogy minden csapat ilyen alapanyagból készült. Amikor a kollégákkal beszéltem a többi istállónál, azt mondták, nem tudják, hogyan tudtuk folytatni. Biztosan sok ember feladta volna, sztrájkolni kezd vagy akármi, de az én társaim fantasztikusak voltak. Későn fizették ki a béreket, hiányoztak a kiadások, és természetesen sérelmek is voltak” – folytatta Permane.

„Azon a hétvégén egy bárd lebegetett a fejünk felett” – idézte fel a szakember a Belga Nagydíjat, amely az istálló legnehezebb és legjobb versenye is volt egyben. „A futam után lefoglalták a kamionjainkat, előtte pedig nyilvántartásba vettek mindent. De ki tudtuk ezt zárni a fejünkből, és csak a versenyzésre összpontosítottunk. Fenomenális eredmény volt, ami mindenkinek sokat jelentett, és azt a szellemet hangsúlyozta, amely a csapaton belül létezik” – beszélt a spái futamról, amely Romain Grosjean dobogóját hozta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: