DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
F1

Vizes pályán köröznek az F1-esek

A Red Bull volt a leggyorsabb az év első F1-es tesztjének ebéd előtti programjában a McLarent és a Ferrarit megelőzve – persze a köridők most még annyira sem számítanak, mint más F1-es teszteken.

Hétfőn kilenc órakor kezdődött meg a Pirelli speciális esőgumitesztje, mely egy-egy installációs kört leszámítva az első háromnegyed órában a pálya nedvesítéséről szólt, utána viszont egyre többször láthattuk felbukkanni az igazi főszereplőket: Kimi Raikkönent, Daniel Ricciardót és Stoffel Vandoorne-t.

kimi_paulricard_



Persze ez a nap valójában nem róluk, hanem a Pirelliről szól, hiszen a versenyzők nem a csapat, hanem a gumigyártó által előírt programot követik, az esőgumik különböző prototípusait próbálgatva. A tesztet annak speciális jellege miatt nyolc-tíz körönként félbe kell szakítani, hogy a Paul Ricard berendezései gondoskodhassanak a pálya megfelelő állapotba hozásáról. A teszten, ahogy azt Paul Hembery elmondta, többek közt az aquaplaning jelentette problémára keresnek megoldást.

A bokszutcában persze annak ellenére is nagy a titkolózás, hogy a csapatok a tavalyi autókat használják, s semmilyen módosítást nem engedélyeztek – kivéve persze a festést illetően, amivel éltek is a csapatok, a Red Bullról például már lekerült az Infiniti reklámja, a csapatruházat viszont még a régi.

redbull_paulricard

A rend kedvéért szóljunk a teszt állásáról is: a három és fél kilométeres pályán féltávnál Daniel Ricciardo nevéhez fűződik a legjobb köridő 1:08.711-gyel, Stoffel Vandoorne 1:09.131-ig, míg Kimi Raikkönen 1:09.637-ig jutott egyelőre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: