DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 23. szerda
F1

Wolff megérti Ecclestone kritikáit

Egy hónappal ezelőtt az F1 85 éves vezetője odaszólt a Mercedes vezetőjének önzősége miatt - most az osztrákon volt a sor, hogy hosszan elemezve válaszoljon Ecclestone-nak.

Bernie Ecclestone december elején azt nyilatkozta, hogy Mercedes és a Ferrari is önző játékot játszik az F1-ben, szövetségeseik pedig úgy táncolnak, ahogyan ők fütyülnek. „Ha a Mercedes főnöke, Toto Wolff feltartja a kezét, és azt mondja: ’Mostantól december 26-án ünnepeljük a karácsonyt’ - mindenki egyetért, és ugyanez a helyzet a Ferrarival is.” - mondta a brit.

A Tiroler Tageszeitung nemrég megkérdezte Wolffot, hogy ünnepelte a karácsonyt, aki némi iróniával egy kérdést feltéve válaszolt a lapnak: „Arra gondol, amit 25-én, vagy 26-án tartottunk?” - utalt az osztrák Ecclestone kijelentésére. „Először is, barátok és ellenségek vagyunk egyszerre. Személyes szinten barátok, a nyáron még együtt is vakációztunk. Másfelől megértem, hogy promóterként ilyen problémái vannak.”



A brit azt kritizálta, hogy a Mercedes dominanciája rosszat tesz az F1-nek, de Wolff úgy véli, 2016-ban nagyobb lehet a küzdelem a bajnoki címekért. „Az angolban van egy szó, ami az udvariasságra utal. Nos, velünk nem ez lesz a helyzet. Vannak olyan csoportosulások, melyeknek előnyük származik a helyzetből, azért, hogy feltételezett előnyre tegyenek szert. Én nem így csinálnám, de elfogadom, hogy ez is egy opció. Bernie szemszögéből megértem, hiszen első osztályú szórakozást kell nyújtania, és ezért ’nem ideális’ számára a Mercedes dominanciája.”

Ecclestone azt mondja, az F1 életben tartása érekében nem riad vissza olyan lépésektől sem, melyek sértenék a sportág demokratikusságát. „Bernie bármit tesz, azt komolyan kell venni. De a szélárnyékában vannak még páran, akik ugyan ugatnak, de ne harapnak. Ezzel együtt viszont megegyezésre törekszünk, így nem lehetünk keményvonalasok, akik csak magukra gondolnak.”

Wolff szerint túl egyszerű azt mondani, hogy az F1 kövesse a MotoGP példáját, ahol a versenyzők még mindig hősöknek számítanak, és a futamokon kemény csata zajlik a győzelmekért. „Az almát próbáljuk összehasonlítani a körtével” - mondta az osztrák. „Az F1-nek van egy bizonyos közönsége, mely többszöröse a MotoGP-ének. Ahol a MotoGP jól teljesít, az maguk a versenyek. Remek csaták vannak, a pilóták nem távirányításúak, és alig jön szóba az aerodinamika. Ebből tanulhatnánk.”

A Mercedes vezetője úgy véli, hogy az F1-gyel, mint show-val, nincs önmagában semmi probléma, a hibrid érát pedig jogtalanul kritizálják. „A nyolcvanas évek turbókorszakát kivéve, ahol 1000 lóerős időmérős motorokat készítettek, most vannak a legerősebb motorjaink a modern érában. Csak rosszul próbáljuk eladni a termékeket. Az a helyzet, hogy Bernie, és néhány riválisunk leszólja a technológiát, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a jövőt a hibridek jelentik!”

„Egy hibridmotor könnyebb, gyorsabb, hatékonyabb, és erősebb, mint a hagyományos szívómotor. Egyértelmű, hogy nem a pilótáknak kellene irányítani a technológiát, de ha néhány dolgot megváltoztatunk az autókon, a 2017-es szabályokkal a bolygó valaha volt leggyorsabb autói láthatjuk majd” - tette hozzá Wolff, aki zárszóként felesége visszavonulásáról is szólt.

„A férjeként sajnálom, hogy nem kapta meg az esélyt, hiszen meg vagyok győződve arról, hogy elég jó egy középcsapathoz. Az F1 világának részeseként remek lett volna ismét egy női pilótát látni, mert még a média azon részét is érdekelte volna, akiknek semmi közük a motorsporthoz. Ez egy kihagyott lehetőség volt, de a családban nem látok változást az után, hogy meghozta ezt a döntést. Békében van önmagával, és egyvalamit elmondhatok: a nők sokkal keményebbek tudnak lenni, mint a férfiak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: