DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Elhunyt a Formula-1 első női versenyzője

89 éves korában elhunyt Maria Teresa de Filippis, akit a történelemkönyvek az első női F1-es pilótaként tartanak számon. Öt nagydíjon vett részt, ebből háromszor tudott rajthoz állni a versenyen is.

Maria Teresa de Filippis 1926. november 11-én látta meg a napvilágot. Az olasz hölgy 22 évesen, 1958-ban kezdte meg versenyzői pályafutását. Rögtön abban az évben megkísérelt rajthoz állni a Formula-1-ben is: a legendás Monacói Nagydíjon még nem jutott túl a kvalifikáción – ahogy egyébként Bernie Ecclestone sem –, ám később Belgiumban versenyen is bemutatkozhatott a száguldó cirkuszban.

maria_teresa_de_filippis



A fiatal pilóta tizedikként látta meg a kockás zászlót a futamon – igaz, ez egyúttal az utolsó helyet is jelentette, két kör hátrányban a győztes Tony Brookes mögött. De Filippis még Portugáliában és Olaszországban is sikerrel vette a kvalifikációt, ám egyszer sem ért célba, köszönhetően két motorhibának.

Utolsó alkalommal az 1959-es Marokkói Nagydíjon próbálta kivívni az indulás jogát, ám ekkor már nem járt sikerrel. Ráadásul az év későbbi részében, Jean Behra halála után, 33 évesen szögre is akasztotta a bukósisakját. 1960-ban megházasodott, s egészen 1979-ig távol tartotta magát a motorsporttól, amikor csatlakozott a Korábbi Formula-1-es Versenyzők Nemzetközi Klubjához, amelynek 1997-ben alelnöke is lett.

Maria Teresa de Filippis a női autóversenyzés úttörőjének számított: ő volt az első hölgy, aki rajthoz állt F1-es futamon. Visszavonulása után másfél évtizedet kellett arra várni, mire egy másik pilótának, Lella Lombardinak újra sikerült ez.

Az olasz versenyző 89 évet élt. Nyugodjon békében!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: