DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

„Több verseny kell az USA-ba, nem csapat”

Az amerikai közönség és az F1 kapcsolatán mindig van mit javítani: az IndyCar-bajnok pedig úgy érzi, a Haas csapat nem fogja megszerettetni a nézőkkel a királykategóriát.

Nagy várakozás övezi a Haas alakulat Formula-1-be érkezését, hiszen utoljára 1986-ban versenyzett (szintén Haas nevet viselő) csapat a kategóriában az Egyesült Államokból. A Ferrarival létesített szoros partnerkapcsolat, valamint Romain Grosjean személyében egy számos dobogós helyezéssel rendelkező versenyző megszerzése ráadásul azt sejteti, hogy az eredmények sem fognak elmaradni. De Amerikában sincs mindenki oda a csapatért: a 2012-es IndyCar-bajnok, Ryan Hunter-Reay szerint Gene Haas formációja nem fog segíteni az F1 népszerűségén hazájában.

„Nagyon nehéz betörni a sportok piacára az Egyesült Államokban, mert nagyon telítve van. Ott a foci, kosárlabda, baseball nekünk, nagyon sok alternatíva magára tudja hívni a rajongók figyelmét” – magyarázta Hunter-Reay a Sky Sportnak nyilatkozva. „Úgy gondolom, a Formula-1 általánosságban képes lehet rá, de ehhez nagyobb jelenlétre van szükség az országban, nem csupán egy csapatra, amely ’USF1’-nek nevezi magát, miközben a bázisa Angliában van.”



„Remélhetőleg lesz még néhány újabb versenyünk. Nem tudom biztosan, mi a megoldás, de a motorsport mindenféle sikerének híve vagyok az Egyesült Államokban” – mondta az IndyCar-bajnok. Az elmúlt években New Jersey-ben rendezendő versenyről beszéltek, amely azonban nem valósult meg, Bernie Ecclestone pedig 2015-ben Kalifornia nevét kezdte emlegetni.

Az Egyesült Államok F1-es versenyzők terén sem áll túl jól: bár Alexander Rossi az elmúlt szezonban bejutott a királykategóriába, 30 év alatt csupán a harmadik amerikai volt, akinek ez sikerült. „Ha a Formula-1-ben akarsz lenni, akkor a Formula-1 utánpótlás-szériáit kell végigjárnod, ha viszont az IndyCarban szeretnél versenyezni, akkor az amerikai létrát kell megmásznod. Egykor vezetett út a Formula-1-be az IndyCar sikerein keresztül, de úgy gondolom, a sorozat néhány gyengébb éve megszüntette ezt. Most az IndyCar viszont megint olyan erős, mint valaha.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: