DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Így menekülhet meg az USA Nagydíj

A Forbes jóvoltából napvilágra került egy levél, az állami számvevő tollából, amely biztosíthatja, hogy Austin mégis megkaphatja a támogatást F1-es nagydíja megtartásához.

Noha a hónap elején Bernie Ecclestone biztosította a Circuit of the Americas jövőjét a Forma-1-es naptárban, attól még tény, hogy a Texas által egyötödével csökkentett támogatás továbbra is kétségek között hagyja Bobby Epsteint, a pálya elnökét. Az eredeti megegyezés úgy szólt, hogy az állami kormányzat évi 25 millió dollárral támogatja az austini USA Nagydíjat abból az alapból, melyet a nagyobb volumenű texasi sportesemények finanszírozására használnak fel.

Idén viszont 19,5 millió dollárra csökkent a juttatás összege, miután a kormányzat felülvizsgálta az esemény pozitív hatását Austin vonzáskörzetére. Az eredetileg aláírt, tíz éves szerződésből csak hármat teljesítettek a megegyezés szerint, a Forbes gazdasági szaklapnak viszont birtokába jutott egy levél, a texasi számvevő, Susan Combs tollából, mely biztosíthatja a nagydíj jövőjét.



„Válaszul a texasi Forma-1-es USA Nagydíj promótereinek kérésére, a következőkről számolhatok be” - kezdődik a levél. „Azok után, hogy tudomásunkra jutott, hogy 2012-ben rendezik meg az első texasi USA Nagydíjat Austinban, a teljes támogatás összegét nem lehet később jóváhagyni az FOWC számára, mint 2011. július 31-e.”

„Az ezt követő években, kettőtől tízig terjedően, a szerződés értelmében 2013 és 2021 között, 25 millió dollárt biztosítunk a FOWC számára minden év július 31-éig, az aktuális verseny előtt. Komoly lelkesedéssel viseltetünk a verseny, valamint a kölcsönösen hasznos kapcsolat iránt a jövőben.”

Ami azt illeti, a texasi kormányzó, Greg Abbott azt mondta, hogy a levél „csak egy erőfeszítés az igazgatósági támogatás megszerzésére. A levelet megfogalmazó Susan Combs ugyan 2015. január 13-a óta nincs hivatalában, de a kötelezettségvállalás megszüntetéséről egyelőre nem esett szó kormánykörökben, ami lehetőséget biztosíthat a COTA-nak a verseny megmentésére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: