DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Bedobták a mentőövet Monzának

A verseny szervezéséért felelős olasz autóklub vezetője úgy fogalmazott, a futam megmenekült: állami milliókat kap az F1-es Olasz Nagydíj, így 2017-től is a naptár része maradhat.

A monzai Formula-1-es nagydíj sorsa azóta lógott a levegőben, hogy Bernie Ecclestone még a tavalyi évben megjegyezte: miután a verseny szerződése a 2016-os kiadással lejár, búcsút intenek a tradicionális pályának, amely 1950 óta csupán egyszer nem volt a világbajnoki naptár része. Monza kontraktusában ugyanis eddig kedvezőbb feltételek szerepeltek, Ecclestone azonban a jövőben a többi helyszínnel megegyező kondíciókat akar.



Az Olasz Nagydíjat szervező, korábbi F1-es pilóta, Ivan Capelli által vezetett milánói autóklub azonban nem rendelkezett az ehhez szükséges pénzalappal – a verseny sorsa így attól függött, hogy megkapja-e a szükséges állami támogatást. Amint a Gazzetta dello Sport beszámolt róla, ez közvetett módon valósulhatott meg: az olasz stabilitási törvény módosításával, amely lehetővé teszi, hogy ne csak a milánói (ACM), hanem az olasz autóklub (ACI) – közpénznek minősülő – bevételét is a monzai versenyre fordítsák.

Az olasz szenátus jóváhagyta ezt a törvénymódosítást, így a jövőben az ACM 6,5 millió dollárja mellett az ACI 12,5 milliója is hozzájárul a monzai verseny megszervezéséhez. Az olasz autóklub elnöke, Sticchi Damiani a döntést követően kijelentette: az Olasz Nagydíj „megmenekült”, majd arra utalt, hogy az új, 2017-től érvénybe lépő szerződést januárban aláírják Bernie Ecclestone-nal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: