DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„Le Mans és F1 egy napon? Hülyék!”

Az egykor Formula-1-ben versenyző és 24 órást is nyerő Hans-Joachim Stuck formált markáns véleményt az FIA döntéséről a 2016-os versenynaptárat illetően, ami nem segít a motorsportnak.

A 2016-os Formula-1-es naptár legellentmondásosabb dátuma június 19.: ezen a napon rendezik az Európai Nagydíjat Azerbajdzsánban, és épp ekkor tartják a Le Mans-i 24 órás versenyt is, amelyet hagyományosan mindig a hónap közepén rendeznek meg. Az idei kiadást a Porsche egysége nyerte, a pilóták között az F1-es Nico Hülkenberggel, a német győzelme pedig jót tett a hosszútávú versenyzésnek – épp ezért kellett volna az FIA-nak elkerülni az ütközést az egynapos hétvégéjével, vélekedik a korábbi versenyző, Hans-Joachim Stuck.



„Hülkenberg megnyerte Le Mans-it idén, most pedig mindenki azt kérdezi tőle, milyen volt, milyen ott vezetni? Beszéltem pár személlyel, és sokakat érdekel a versenyzés ezen formája. Én is így csináltam a magam idejében, három-négy kategóriában vezettem egyszerre, Formula-1-ben, Formula-2-ben, túraautókkal” – idézi a motorsport.com a német Stuckot, aki maga is kétszer megnyerte a 24 órást, emellett két F1-es dobogót szerzett, de DTM-bajnok szintén volt.

A versenynaptárat elfogadó FIA döntése – amely nem csupán a kalandvágyó pilótáknak tesz keresztbe, de a nézőket is választás elé kényszeríti – viszont feldühíti: „Láthatjuk, mennyire hülye tud lenni valaki, hogy egy hétvégére rakja Le Mans-t egy nagydíjjal. Mekkora hülyeség az FIA-tól, hogy ilyet megtesz. Ez egészen biztosan nem segít.”

A 64 éves Stuck érezhetően a WEC híve, nyilatkozatában ugyanis a legmagasabb kategória, az LMP1 szabályzatát dicsérte. „Az olyan szabályrendszer, ahol egy gyártó a műszaki versenyképességét bizonyíthatja, érdekes. Az LMP1-ben különböző rendszereket találhatunk, mint a dízelautók, négyhengeresek, hathengeresek, szívómotorok. Szintén fontos, hogy új megoldásokat használjanak ezekben a magas szintű sorozatokban. Az LMP1 tökéletes játszótér a technológiák számára” – folytatta az egykori versenyző.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: