DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Szám szerint - Gyorsasági táblázatok

Íme néhány alternatív tabella a 2015-ös F1-es szezonra. Hogyan alakulna a pilóták és csapatok sorrendje, ha a pole-pozíciós eredmények vagy a leggyorsabb körök alapján kapnák a pontokat?

Dppi_00115020_549



Időmérő edzések táblázata:

Az edzéstáblázatokban a valódi gyorsaságbeli sorrendet tükrözik a számok. Tehát büntetések, hátrasorolások nélkül, a megfutott köridők alapján készült sorrendiségben.

Jól látható, hogy hol és ki bukott, botlott nagyot, esett vissza számottevően. Továbbá az is szembetűnő, hogy hol és melyik versenyző vagy csapat volt a szezonális átlagához mérten kiugróan jó vagy éppen gyenge.

szám szerint 167 review edzés

 

A csapatok esetében mindig a jobbik autót érdemes megjeleníti. Ez alapján ezt a sorrendet vetíthetjük ki:

szám szerint 167 review edzés2

 

Próbáljuk meg most világbajnoki pontokkal „honorálni” az edzések gyorsasági sorrendjét. A fenti táblázat helyezéseit cseréljük ki a hozzárendelhető képzeletbeli vb-pontokkal. Ez lesz a sorrend:

szám szerint 167 review edzés3

 szám szerint 167 review edzés4

A McLaren és a Marussia egyszer sem tudott bejutni a top10-be.

 

Dppi_00115020_551

A leggyorsabb versenykörök táblázata:

A versenyeken megfutott legjobb körök szezonális sorrendje is bőven ad alkalmat böngészésre. Ebben már nyilván nyomot hagyott a versenytaktikai kényszer, és az is, kinek milyen állapotban voltak a versenyautójának kerekei akkor, amikor már alig volt a kocsijában üzemanyag. A két tényező (friss és puhább gumi + kevés üzemanyag) együttállása vezethet el mindennél könnyebben az elérhető legjobb köridőhöz.

Az első 8 helyen a négy legerősebb csapat versenyzői sorakoznak, szépen kettesével. A 9. helyen mindjárt a szezon egyik kedveltje, Max Verstappen található, aki valóban nem takarékoskodott a gázzal. Belgiumban, Olaszországban és Szingapúrban is a 4. leggyorsabb versenykört futotta.

Ricciardo is szenzációsan szerepelt, háromszor is ő teljesítette a legrövidebb idő alatt futamkörülmények között a mért kört.

Az is jól látható, mekkora meglepetést okozott Alonso az utolsó versenyen megfutott abszolút 3. leggyorsabb körével. Ezzel átugrotta csapatársát, az év közben jobb versenyköridőket teljesítő Buttont.

 szám szerint 167 review lk

 

A csapatok esetében a jobb helyezést elért autót érdemes megjeleníti:

szám szerint 167 review lk2

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: