DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Adatokat lopott a Ferrarihoz távozó Mercedes-mérnök

Eljárást indított egyik alkalmazottja ellen a Mercedes F1-es csapata, miután kiderült, hogy a felmondását tavaly bejelentő és a Ferrarihoz tartó mérnök bizalmas adatokat próbált magával vinni.

A bajnokcsapat jogi lépéseket tett, és október 19-én keresetet nyújtott be Benjamin Hoyle ellen, miután bizonyítékuk van rá, hogy a mérnök az intellektuális tulajdonukat akarta illetéktelen kezekbe juttatni. Hoyle 2012-ben csatlakozott az istálló teljesítménymérnöki részlegéhez, ám 2014 májusában tájékoztatta munkaadóit arról, hogy az idei szezon végén, szerződésének lejártával elhagyja őket. A mérnököt ekkor az ilyenkor alkalmazott eljárásnak megfelelően az F1-től független feladatokkal bízták meg, hamarosan pedig az is kiderült, hogy Hoyle a Ferrarihoz készül távozni.

1175479_2441053_1024_683_sne13497



A Mercedes azonban nemrég felfedezte, hogy Hoyle engedély nélkül bizalmas információkhoz próbált hozzáférni a csapat adatbázisaiban, és olyan fájlokat töltött le, amelyek többek között a Magyar Nagydíj hétvégéjének részletes elemzését, a hajtásláncok élettartamára vonatkozó információkat és a titkosított versenyadatok megfejtéséhez szükséges kódokat is tartalmazzák.

A csapat a bírósághoz eljuttatott keresetben a következőt állítja: „Hoyle tettei azt célozták, hogy tönkretegyék vagy komolyan megrendítsék a bizalmi kapcsolatunkat. Mr. Hoyle és potenciálisan a Ferrari ezzel törvénytelen előnyre tett szert.”

A Mercedes a károkozótól azt követeli, hogy minden eltulajdonított dokumentumot és adatot visszaszolgáltasson, emellett pedig a jogi eljárás költségeit is térítse meg. A cég azt is megpróbálja elérni, hogy Hoyle 2016 végéig ne csatlakozhasson se a Ferrarihoz, se bármely másik F1-es csapathoz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: