DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
F1

Wolffnak nem tetszik a független motor ötlete

A Mercedes sportigazgatója nem ért egyet az FIA elképzelésével, hogy olcsóbb motorokkal kellene segíteni az F1-es kiscsapatokat, mert lehetetlen lesz kivitelezni a teljesítmény kiegyenlítését.

Talán direkt, talán nem, de tény, hogy az FIA a csapatvezetők hivatalos pénteki sajtótájékoztatójára csupa olyan gárda munkatársát, vagy első emberét hívta, akik ki vannak szolgáltatva a motorgyártóknak - Franz Tost, Federico Gastaldi és Graeme Lowdon is egyetértett abban, hogy szükség van a szövetség által erőltetett olcsóbb erőforrásra. A mezőnyből nem mindenkinek tetszik azonban az ötlet, Toto Wolffnak például azért nem, mert szerinte lehetetlen lenne kiegyenlíteni a sportágban jelen lévő két motor teljesítményét.



„Személy szerint úgy gondolom, hogy közülünk, és közületek sokan nem osztják azt a véleményt, hogy a ’teljesítménykiegyenlítés’ működni fog a Forma-1-ben” - mondta Wolff Sao Paulóban. „Sőt, ez még más kategóriákban sem működne. Tudjuk, milyen megszorítások vannak a GT-versenyzésben, és ez nagyon zavar engem. Ez olyan, mintha bezárkóznánk, vagy bezárnánk a szemünket, ügyet sem vetve arra, hogy mi folyik más kategóriákban, majd kihúzzuk a nyulat a kalapból, és azt mondjuk: ’Miért nem csináljuk mi is ezt?’ De nem vagyok meglepődve, hogy ilyen - ’érdekesnek’ nevezett - ötleteket hallunk innen-onnan. Gyakran történik ilyen.”

Wolff szerint a sportág vezetőinek el kellene végre dönteniük, hogy milyen irányba akarnak haladni, mert nem helyes, hogy időről időre új célokat tűznek ki maguk elé. „A felvetésnek van jogos alapja, például a költségek. Elég alacsonyak-e a költségek a kiscsapatok számára? A motor és kialakítása elég jó-e a Forma-nek? De úgy tűnik, hogy csak körbe-körbe futunk, egyszer az utcai autók számára szeretnénk hasznos dolgokat tenni, mint a technológia éllovasai, majd új gyártókat szeretnénk bevonzani… De amikor az a helyzet áll fenn, hogy négy gyártónk is van, mint jelenleg, ráadásul akik ugyanazt a véleményt osztják, akkor hirtelen azt mondjuk, hogy ’Ó, mégsem akarunk új gyártókat, és inkább olyanok szeretnénk lenni, mint a GP2’.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: