DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 10. péntek
F1

Érdeklődnek a Manor megvásárlása iránt

Az austini F1-es nagydíj megálmodója beismerte, szívesen megvásárolná a jövőre Mercedes-motorokkal hajtott kiscsapatot. Alexander Rossi alighanem szurkol, hogy ez megvalósuljon.

Tavo Hellmund a Formula-1 életének jelentős figurája Észak-Amerikában, szerepet játszott a texasi USA Nagydíj és Mexikó visszatérésének megvalósításában is, most pedig saját csapat vásárlásán gondolkodik. Már többször szóba hozták a Manorral, a 49 éves amerikai pedig ezúttal elismerte, valójában komolyan foglalkoztatja az ötlet, és már vizsgálja a lehetőségeket.

„Sosem lenne az a célunk, hogy a gyártókkal versenyezzünk. Nem fogunk 400 millió dollárt költeni évente, mint a Mercedes, Red Bull, Ferrari és McLaren. De úgy gondoljuk, tisztességes eredményeket érhetünk el, és harcolhatnánk az ötödik pozícióért” – mondta az Austin American-Statesman lapnak Hellmund, aki hozzátette, a csapatot vonzóvá teszi az új Mercedes-motor. „Sikerült megegyezniük, ami előrelépés a másfél éves Ferrari-erőforráshoz képest.”



Korábban arról beszéltek, hogy a Manor szorosan együttműködhet a Mercedesszel, és annak második csapatává válhat, versenyzőt is németek adhatnak. Azóta eltávolodni látszik a két fél, ráadásul fontos emberek távoztak a csapattól: a hosszú ideje Manornál dolgozó John Booth és Graeme Lowdon, akik Fitzpatrickkel rúgták össze a port, valamint az idén leigazolt Bob Bell, a gyári Renault egykori műszaki főnöke, akitől nagy előrelépést vártak.

Ehelyett úgy tűnik, a brit gyökerű csapat amerikai irányba fog eltolódni. Hellmund szerint Alexander Rossi jó választás lenne versenyzőként, de a NASCAR-os Dale Earnhardt Jr. nevét is megemlítette. Hozzátette, jelenleg egy 60 napos időszak tart, amely során alapos vizsgálat alá veti a Manort. „Januárban és februárban azonban talán már túl késő lenne, a partnereim és én elvesztenénk érdeklődésünket” – tette hozzá, hogy ha lesz üzlet, annak körülbelül másfél hónapon belül meg kell valósulnia.

Hellmund nem mondott le másik specialitásáról, a versenyszervezésről sem: most épp egy kaliforniai futamon dolgozik, amelyre Bernie Ecclestone is utalt Austinban. „A cég, amely megkeresett, rendelkezik földterülettel, de nem eléggel. Ez egy akadály, utána pedig vajon megkapjuk-e az engedélyeket? Meg kell látnunk, van-e hozzá való gyomruk – ez a helyes szó. Egyes emberek valóban lelkesek működőképes üzleti tervvel, mások azonban csak álmodozók” – magyarázta, hogy a projekt még igencsak gyerekcipőben jár.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: