DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Palmer: Volt idő, amikor féltettem a jövőmet

A Lotus frissen leigazolt 2016-os versenyzője elárulta, az idei F1-es szezonban többször is negatív jövőkép sejlett fel előtte, csapata anyagi nehézségei miatt.

Az enstone-i alakulat magyar idő szerint éjfél előtt osztotta meg a nagyvilággal, hogy kit választ Pastor Maldonado csapattársául a 2016-os szezonra. Bár egyelőre levegőben lógnak a Renault-val folytatott tárgyalások, ha sikerül tető alá hozni a szerződést, akkor Jolyon Palmer, a GP2 2014-es bajnoka kormányozhatja a másik Lotust a venezuelai mellett. A csapat választása logikusnak tűnhet az idei év fényében, hiszen a brit pilóta 10 hétvége pénteki szabadedzésén is tesztpilótaként segítette alakulatát, sőt, Palmer Austinban is megkaphatta volna Romain Grosjean autóját, de a törölt második szabadedzés gyakorlás számításait.



Most, hogy végre teljes erőbedobással a 2016-os felkészülésre pályázhat, 100%-ban pozitívan áll hozzá a munkához, de nem volt ez mindig így. Amikor arról kérdezték a 24 éves pilótát, hogy félt-e attól idén, hogy csapata nem fogja túlélni az idei szezont, így válaszolt: „Igen, előfordult” - idézte a britet az Autosport. „A nyári szünet után az egész csapat nehéz helyzetbe került, de bíztam benne, hogy jó irányba folynak a Renault-s tárgyalások. Nem látok bele a Renault főnökeinek fejébe, ahogyan a mi részvényeseinkébe sem - nem tudom, hogy mi fog történni, ha esetleg mégsem a Renault-é lesz a csapat. Egyszerűen hűségesnek kellet maradnom, hogy valami történni fog, hiszen a csapatunk túl jó ahhoz, hogy ne legyen itt a következő évben. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan pont kerül az ügy végére.”

Az Autosport szerint Palmer idei évre szóló szerződésében van egy záradék egy versenyzői ülésről a következő szezonra, 4-5 millió font fejében, a pilóta azonban reméli, hogy a tehetsége is „A csapat ismer engem, és tisztában vannak vele, hogy mire vagyok képes az autóban. Örülök neki, hogy ilyen sok időt tölthettem pályán idén, ők pedig biztosak voltak abban, hogy 100%-ot fogok nyújtani. Semmi sem ismeretlen számukra, hiszen velük dolgoztam egész évben, én pedig ismerem a csapatot, az autót, a felépítést, hiszen nagyon sok munkát fektettem az idei évbe.”

Amellett, hogy örül versenyülésének, Palmer meglepődött Grosjean távozásán, mert véleménye szerint egy francia csapat számára egy francia pilóta lett volna az ideális választás. „Egyáltalán nem számítottam rá, mert azt hittem, neki is köze van a Renault-val folytatott tárgyalásokhoz. Amikor viszont bejelentette távozását, megnyílt az ajtó előttem.”

Palmer önbizalma most már töretlen, és arra készül, hogy az Alonso-kaliberű versenyzők örökébe lépjen. „Nincs mitől félni, hiszen ők is csak pilóták. Fernando egész évben hátul kullogott, így ha nem lép előre, talán esélyem nyílik arra, hogy megelőzzem. Ő is csak egy versenyző, akit le kell győzni - idén nem volt nagy különbség a között, hogy vele vagy Carlos Sainzcal találom szembe magam. Ennek ellenére remek érzés lesz csatlakozni hozzájuk, hiszen őket nézve és csodálva nőttem fel.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: